Mazowsze serce Polski nr 10/19

Smaki Mazowsza

2019.10.16 09:10 , aktualizacja: 2019.11.14 08:45

Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Przetwory w słoikach Dżem z dyni, fot....
  • Powidła śliwkowe w słoiku Aż trzy medale i jedno...
  • Butelka Nalewki staropolskiej Mazowieccy producenci...
  • Słoik z konfiturą borówkową Targi Smaki Regionów w...
  • Dynie rosnące na polu Sezon na dynię trwa dość...

Dżem z dyni

  • 5 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki (brzoskwiniowelub morelowe)
  • 5 łyżek kwasku cytrynowego
  • 2 olejki cytrynowe

Sposób przygotowania

Dynię zetrzeć na tarce i rozgotować. Do gotującej się dyni dodać cukier, galaretki, kwasek i olejki cytrynowe. Smażyć około 30 minut, następnie (bardzo gorące) przełożyć do słoików i zakręcić. Postawić do góry dnem lub pasteryzować 10–15 minut.

Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Poznajemy smaki Mazowsza”


Korzyści cały rok

Sezon na dynię trwa dość krótko, ale możemy korzystać z jej zdrowotnych właściwości cały rok. Wystarczy przygotować suszone pestki. To proste, trzeba je dokładnie oczyścić z miąższu i przez około godzinę piec w piekarniku ustawionym na 50°C, a następnie zostawić do wystygnięcia. Pamiętajmy, że do suszenia nadają się pestki każdej odmiany, poza Hokkaido.

 

Jest sukces!

Mazowieccy producenci podbili targi Smaki Regionów w Poznaniu. Aż trzy medale i jedno wyróżnienie trafiły na Mazowsze. Do tego mazowieccy producenci zdobyli cztery PERŁY w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Lista laureatów na www.mazovia.pl.

 

Królowa jesieni

To roślina, której historia sięga czasów starożytnych  – źródła archeologiczne mówią, że była hodowana przez człowieka już 10 tys. lat p.n.e. na terenie dzisiejszego Peru, a do Europy przywędrowała wraz z Kolumbem. Być może była jedną z pierwszych „udomowionych” roślin.I słusznie, bo jest tego warta. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP,  błonnika, a także potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Jej pestki są także cennym źródłem cynku i  kwasów tłuszczowych omega-3. Do tego jest niskokaloryczna – 100 gram tego warzywa ma tylko 27 kalorii. Jednak najważniejszą zaletą dyni jest jej wszechstronność i nieograniczone zastosowanie w kuchni, można z niej przygotować zarówno rozgrzewające jesienne zupy, marynaty na zimowe miesiące, jak i wypieki czy desery. I jeszcze jedna cecha królowej jesieni – niezwykła uroda. Ogniście pomarańczowe dekoracje z dyni poprawią humor nawet w najbardziej ponury listopadowy dzień.

 

Liczba wyświetleń: 127

powrót