Mazowsze serce Polski nr 5/20

Smaki Mazowsza

2020.05.12 12:20 , aktualizacja: 2020.05.20 08:46

Autor: Dorota Cichocka, Wprowadzenie: Jerzy Lipka-Wołowski

  • Piętnaście pań w strojach ludowych z KGW Nowoczesna Gospodyni ze Stanisławic (gm. Kozienice), stoi w trzech rzędach, w pełnym planie. Panie z KGW Nowoczesna...
  • Gotowa potrawa w pojemniku zaraz po przyrządzeniu, gotowa do konsumpcji, wraz z przystawkami w osobnych pojemniczkach. (fot. schutterstock.com)
  • Pęczek dorodnej białej cebuli, leżący na ziemi warzywniku. (fot. schutterstock.com)

Kulinarna podróż po odporność

Jest maj, warzywa i owoce dojrzewają w słońcu, kolory cieszą oczy, a my nie możemy w pełni korzystać z dobrodziejstw, które oferuje przyroda. Ale nic to! Mazowszanie to ludzie silni, twardzi i bardzo zaradni, nie tylko poradzimy sobie z ograniczeniami, ale także wyciągniemy z niecodziennej sytuacji jak najwięcej korzyści. Panie z KGW Nowoczesna Gospodyni ze Stanisławic (gm. Kozienice) proponują podróż kulinarną, bo na taką zawsze możemy sobie pozwolić, i przedstawiają mazowiecką wersję węgierskiego bogracza. U nich w okolicy potrawa już się sprawdziła – trafiła do serc okolicznych strażaków, którzy podczas akcji mogą liczyć na wsparcie koleżanek z KGW. Zwłaszcza teraz, gdy pożarów w czasie suszy nie brakuje, a i medycy pracują ponad siły. Warto pamiętać, że składniki bogracza są łatwo dostępne i mogą nam pomóc w poprawieniu odporności organizmu.

 

Ciekawostka

Mały wielki sprzymierzeniec

Czosnek to nasz wierny sojusznik w walce o zdrowie i odporność. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, radzi sobie z infekcjami wirusowymi i dolegliwościami dróg oddechowych. Ma także właściwości antybakteryjne. Oczywiście najkorzystniej działa jedzony na surowo (nie tylko dlatego, że pomaga zachować zalecany dystans społeczny), ale duszony też odda nam przysługę.

 

 

Bogracz po mazowiecku

 

Składniki: = 1,5 kg szynki wieprzowej= 3 cebule = 4 papryki (1 zielona, 1 żółta, 2 czerwone) = 3 marchewki = 3 pietruszki = 5 pomidorów = 4–5 średnich ziemniaków = 3–4 ząbki czosnku = 15 dkg wędzonej słoniny = szklanka bulionu= 2 łyżeczki słodkiej papryki = 2 łyżeczki wędzonej papryki = łyżeczka ostrej papryki = sól= pieprz = mielony kminek

Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę, pietruszkę i słoninę w drobną kostkę. Paprykę – w paseczki, pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Marchewkę kroimy w plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Słoninę wkładamy na patelnię, cebulę rumienimy. Po zdjęciu z ognia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz mięso. Smażymy, aż mięso się zrumieni, przekładamy do sporego garnka, dodajemy warzywa, czosnek i kminek, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem dodajemy kluseczki zagniecione ze szklanki mąki, jajka i kilku łyżek wody. Gdy kluseczki się ugotują, bogracz jest gotowy do podania. Smacznego!

Liczba wyświetleń: 55

powrót