Mazowsze serce Polski nr 5/20
Smaki Mazowsza
2020.05.12 12:20 , aktualizacja: 2020.05.20 08:46
Autor: Dorota Cichocka, Wprowadzenie: Jerzy Lipka-Wołowski
Kulinarna podróż po odporność
Jest maj, warzywa i owoce dojrzewają w słońcu, kolory cieszą oczy, a my nie możemy w pełni korzystać z dobrodziejstw, które oferuje przyroda. Ale nic to! Mazowszanie to ludzie silni, twardzi i bardzo zaradni, nie tylko poradzimy sobie z ograniczeniami, ale także wyciągniemy z niecodziennej sytuacji jak najwięcej korzyści. Panie z KGW Nowoczesna Gospodyni ze Stanisławic (gm. Kozienice) proponują podróż kulinarną, bo na taką zawsze możemy sobie pozwolić, i przedstawiają mazowiecką wersję węgierskiego bogracza. U nich w okolicy potrawa już się sprawdziła – trafiła do serc okolicznych strażaków, którzy podczas akcji mogą liczyć na wsparcie koleżanek z KGW. Zwłaszcza teraz, gdy pożarów w czasie suszy nie brakuje, a i medycy pracują ponad siły. Warto pamiętać, że składniki bogracza są łatwo dostępne i mogą nam pomóc w poprawieniu odporności organizmu.
Ciekawostka
Mały wielki sprzymierzeniec
Czosnek to nasz wierny sojusznik w walce o zdrowie i odporność. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, radzi sobie z infekcjami wirusowymi i dolegliwościami dróg oddechowych. Ma także właściwości antybakteryjne. Oczywiście najkorzystniej działa jedzony na surowo (nie tylko dlatego, że pomaga zachować zalecany dystans społeczny), ale duszony też odda nam przysługę.
Bogracz po mazowiecku
Składniki: = 1,5 kg szynki wieprzowej= 3 cebule = 4 papryki (1 zielona, 1 żółta, 2 czerwone) = 3 marchewki = 3 pietruszki = 5 pomidorów = 4–5 średnich ziemniaków = 3–4 ząbki czosnku = 15 dkg wędzonej słoniny = szklanka bulionu= 2 łyżeczki słodkiej papryki = 2 łyżeczki wędzonej papryki = łyżeczka ostrej papryki = sól= pieprz = mielony kminek
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę, pietruszkę i słoninę w drobną kostkę. Paprykę – w paseczki, pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Marchewkę kroimy w plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Słoninę wkładamy na patelnię, cebulę rumienimy. Po zdjęciu z ognia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz mięso. Smażymy, aż mięso się zrumieni, przekładamy do sporego garnka, dodajemy warzywa, czosnek i kminek, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem dodajemy kluseczki zagniecione ze szklanki mąki, jajka i kilku łyżek wody. Gdy kluseczki się ugotują, bogracz jest gotowy do podania. Smacznego!
Liczba wyświetleń: 55
powrót