Informacje ogólne
Obliczanie wskaźnika rybackości
2015.02.26 09:00 , aktualizacja: 2016.03.22 09:02
Autor: Robiert Dymowski (RW), Wprowadzenie: Monika Guzowska
Pismo Instytucji Zarządzającej PO RYBY 2014 -2020 przypominające o konieczność zobowiązania podmiotów gospodarczych funkcjonujących w sektorze rybołówstwa i akwakultury do wypełniania oraz przesyłania do Morskiego Instytutu Rybackiego - Państwowego Instytutu Badawczego kwestionariuszy statystycznych RRW-19 i RRW-20, zaś do Instytutu Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie kwestionariuszy statystycznych RRW-22 i RRW-23. Dane pochodzące z powyższych kwestionariuszy statystycznych zostaną wykorzystane do obliczania „wskaźnika rybackości” dla stowarzyszeń. Wykazanie określonej wartości „wskaźnika rybackości” będzie niezbędne do udowodnienia odpowiedniego poziomu zatrudnienia i produkcji w sektorze rybackim, co pozwoli stowarzyszeniu ubiegać się o status Rybackiej Lokalnej Grupy Działania (RLGD).
Pismo Instytucji Zarządzającej PO RYBY 2014 - 2020 zawierające informacje dotyczące priorytetu 4 PO RYBY 2014-2020, w szczególności:
- jednofunduszowych / wielofunduszowych LSR,
- definicji obszaru rybackiego i obszaru akwakultury,
- metody obliczania wskaźnika rybackości,
- wartości progowych wskaźnika rybackości.
Ww. informacje mogą okazać się pomocne w procesie opracowania LSR lub podjęciu strategicznych,
z punktu widzenia obszaru, decyzji.
Prezentacja Instytucji Zarządzającej PO RYBY 2014 - 2020 zawiera informacje dotyczące PO RYBY 2014-2020, w szczególności: harmonogram planowanego wejścia w życie krajowych aktów prawnych w zakresie Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”, celów wspólnej polityki rybołówstwa oraz opis priorytetów PO RYBY 2014-2020.
Prezentacja Instytucji Zarządzającej PO RYBY 2014 - 2020 zawiera informacje dotyczące priorytetu 4 PO RYBY 2014-2020, w szczególności: obowiązujących aktów prawnych, podstawowych zadań RLKS, wielofunduszowości a jednofunduszowości, alokacji na działania RLKS w PO RYBY 2014-2020 oraz obszarów rybackich i obszarów akwakultury.
Liczba wyświetleń: 1260
powrót