Informacje, ogłoszenia i przedsięwzięcia
Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne
2019.12.12 10:40 , aktualizacja: 2019.12.12 14:31
Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- Ser gotowy - uczestnicy...
- Pełna sala na szkoleniu...
- Sery w solance - szkolenie...
- Szkolenia w Opinogórze...
- Tradycyjne wyroby...
- Słuchacze szkolenia...
- Degustacja produktów...
- Wieczfnia Kościelna – w...
- Kilka słów o serowarstwie...
- Salceson w pełni tradycyjny...
- Jolusina śliwka kandyzowana...
Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne to działania szkoleniowe, jakie w 2019 r. prowadził Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenia były finansowane z budżetu województwa oraz ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Ideą działań było przeprowadzenie akcji szkoleniowo-edukacyjnej przybliżającej społeczności Mazowsza wiedzę o produkcie lokalnym i tradycyjnym, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk pszczelarskich, mleczarskich, zielarskich, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej.
Łącznie przeprowadzono 28 szkoleń. Wzięło w nich udział prawie 1800 osób. Beneficjentami działań byli mieszkańcy obszarów wiejskich województwa mazowieckiego – rolnicy, rolnicy ekologiczni, prowadzący działalność agroturystyczną, przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem. Szkolenia były prowadzone we współpracy z Lokalnymi Grupami Działania. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty dotyczące produktu lokalnego i tradycyjnego – 10 szkoleń, pszczelarstwa – 8, mleczarstwa – 4, zielarstwa – 3. Największym zainteresowaniem cieszyło się szkolenie dla pszczelarzy, które odbyło się w Tłuszczu (9 listopada br.).
Uczestnicy, zainteresowani tego rodzaju poszerzaniem wiedzy, postulowali o rozszerzenie oferty szkoleniowej na inne dziedziny przetwórstwa zagrodowego typu przetwórstwo produktów mięsnych, ryb, ptactwa gospodarczego, owoców i warzyw, w tym produkcji kiszonek.
Liczba wyświetleń: 118
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.