Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Dwór Mościbrody

2017.12.15 12:35 , aktualizacja: 2020.06.17 10:01
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Dwór Mościbrody, fot....
Karp z Mościobrodów arp jest dostępny w...
Dzwonko karpia Historia hodowli karpia w...
Placki ziemniaczane W menu - nie tylko ryby
Tatar na talerzu Jedzenie jest zawsze świeże...

Stawy dworskie w Mościbrodach o powierzchni 100ha lustra wody część dawnego majątku ziemiańskiego. Stawy rybne powstały na przełomie XVII-XIX wieku na terenie posiadłości ziemskich są kluczowym elementem krajobrazu kulturowego Mazowsza i południowego Podlasia.

Do II wojny światowej system małej retencji, jaki zastosowano przy budowie stawów w Mościbrodach, wzbudzał uznanie i był powielany w Europie. Mała retencja to wydłużenie drogi i czasu obiegu wody w obiekcie stawowym. Krótko mówiąc, zatrzymuje ją i pozwala na pełny proces jej samooczyszczenia. Ten proces ma ogromne znaczenie dla prawidłowej hodowli karpia.

Historia hodowli karpia w Mościbrodach sięga do początków XIX wieku. Historię tę rozpoczęła rodzina ziemiańska o nazwisku Jarząb. W skład ówczesnego majątku oprócz stawów wchodziło jeszcze gospodarstwo o powierzchni około 200ha. Ryby karmione były zbożem z własnych upraw. Na dalsze losy majątku miały wpływ wydarzenia historyczne.
Po upadku powstania styczniowego cały majątek przeszedł w ręce rosyjskiego generała. Okres międzywojenny to czas, kiedy stawy stają się państwowe, zatrudniony jest zarządca z urzędu do prowadzenia gospodarstwa. W okresie II Wojny Światowej majątkiem zarządza Żandarmeria Niemiecka. Po wojnie utworzono obręb hodowlany i Państwowe Gospodarstwo Rybackie. W 2000 roku majątek przechodzi w ręce prywatne. Od 2002 roku właścicielami są Małgorzata i Krzysztof Borkowscy.

Stawy funkcjonują nieprzerwanie od ponad 150 lat. Wydarzenia historyczne i pożogi wojenne nie przerwały hodowli. Karpie nadal hodowane są ekstensywnie, karmione zbożem z własnej hodowli. Usytuowanie stawów w Mościbrodach i warunki hodowli ryb sprawiają, ze odławiany w nich karp daje szczególnie wykwintne i delikatne mięso. Nasi odbiorcy cenią sobie naszą rybę za to, że cyt. „nie czuć błotem”, jak się powszechnie utarło. Karp ze stawów hodowlanych w Mościbrodach jest wysoko oceniany przez restauratorów. Ze stawów w Mościbrodach odławia się rocznie 45 ton ryby handlowej. Nasz karp sprzedawany jest na terenie całego kraju, hurtowo i detalicznie. Jest dostępny w sprzedaży przez cały rok.    

 

Kontakt:

Krzysztof Wawrzyniec Borkowski

Mościbrody 52

08-112 Wiśniew

Telefon + 48 735 953 565

dwor.moscibrody@cr.pl

 

Liczba wyświetleń: 330

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.