Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Anna i Marek Okrój
W uprawie papryki słodkiej specjalizujemy się już od ponad 20 lat. Wiedzę na temat tego wartościowego warzywa oraz cenne doświadczenia zdobywaliśmy w gospodarstwie rodziców Anny Okrój. Uprawa papryki to prawdziwie rodzinny biznes. Uprawia ją brat oraz siostra, dzięki temu możemy dzielić się doświadczeniami i być na rynku bardziej konkurencyjnymi.
Początki uprawy papryki w naszym gospodarstwie sięgają roku 1994. Uprawiamy paprykę zgodnie z naturalnymi metodami produkcji, odpowiednimi dla produktu tradycyjnego naszego regionu „Papryki Przytyckiej”, a także zgodnie z certyfikatem grupowym Global GAP, co gwarantuje najwyższej jakości produkty. Obecnie warzywo to uprawiamy na powierzchni ponad 2 ha, w ponad 60 tunelach foliowych. Znajdą u nas Państwo wyłącznie odmiany papryki holenderskiej z oryginalnych nasion. Daje to gwarancję jakości, ilości oraz odporności zbieranych warzyw. Odmiany uprawiane w gospodarstwie to głównie: Yekla, Salomon, Shanghaj, Murano, Trawiata oraz Sondela. Mają one grubą, mięsistą skórkę, ładną ciemnoczerwono-żółtą barwę i są wyjątkowo soczyste. Papryka świetnie nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Największym zagłębiem upraw papryki w Polsce jest właśnie region radomski, charakteryzujący się korzystnymi warunkami dla roślin ciepłolubnych. Nasza papryka często prezentowana jest na wystawach i targach – imprezach wystawienniczych realizowanych w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Razem dla Radomki”.
Kontakt:
Anna i Marek Okrój
Chruślice 45
26-625 Wolanów
Liczba wyświetleń: 208
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.