Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy

2010.03.25 00:00 , aktualizacja: 2017.05.16 11:38
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Łucja D. Cichocka
Piekarnia Ratuszowa archiwum UMWM

Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją. Jest to jedyna, przedwojenna i najstarsza piekarnia prowadzona nieprzerwanie od 1930 roku - obecnie przez trzecie pokolenie. Założona została przez Juliannę i Stanisława Weredę – rodziców i dziadków obecnych właścicieli. Firma nasza znajduje się w samym sercu starego centrum Siedlec obok zabytkowego ratusza (Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy) zwanego „ Jackiem”.


Pieczywo nasze wytwarzane jest według starych receptur okresu międzywojennego – lata 20-30 ubiegłego wieku. Zakwas żytni własnego prowadzenia jest podstawą produkcji chlebów żytnich i mieszanych. Pieczywo wypiekamy w piecach ceramicznych. Chleby żytnie razowe produkowane są na zakwasie bez drożdży, a chleby mieszane na zakwasie z dodatkiem niewielkiej ilości drożdży. Do produkcji stosujemy mąki żytnie gruboziarniste razowe i pszenne z małych młynów lokalnych, w których mielone żyto i pszenica pochodzą z pól mazowieckich i podlaskich od rolników niestosujących żadnych domieszek zbóż modyfikowanych. Nie stosujemy w produkcji żadnych polepszaczy, konserwantów czy barwników. Wyroby nasze są całkowicie naturalne o szczególnych walorach jakościowych, smakowych i zdrowotnych. Odpowiednio przechowywane posiadają długi okres przydatności do spożycia.
Specjalizujemy się w produkcji chlebów razowych żytnich na zakwasie bez drożdży.
Nasze najważniejsze produkty to:
• chleb razowy ratuszowy z Siedlec,
• chleb marszałkowski z Siedlec,
• chleb mazowiecki z Siedlec,
• chleb domowy na zakwasie,
• bułka paryska,
• bułka poznańska,
• paluch, kajzerka, grahamka,
• rogal, obwarzanek.
Pieczywo nasze dostarczamy głównie klientom w regionie mazowieckim jako zdrowe, tradycyjne pieczywo staropolskie. Na indywidualne zamówienia wysyłamy je także pocztą kurierską w inne regiony kraju.
Nagrody i wyróżnienia:
• Certyfikat Prezydenta Miasta Siedlce za najlepszy produkt targowy na I Siedleckim Jarmarku Św. Stanisława w Siedlcach za chleb razowiec marszałkowski z Siedlec - maj 2008r.,
• Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za 2008 rok w kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny – pieczywo – za chleb razowy ratuszowy z Siedlec,
• I nagroda Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” za chleb razowy ratuszowy z Siedlec maj 2009,
• II nagroda za wicemistrzowski wypiek na dożynkach lokalnych w Mokobodach wrzesień 2009r za chleb razowiec marszałkowski,
• Nominacja do nagrody Orzeł Agrobiznesu – za sukces rynkowy Agencja EMS wrzesień 2009r
• Jesteśmy członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, oraz członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. (www.culinary-heritage.com).
Zapraszamy Państwa do odwiedzenia nas i posmakowania naszych wypieków.
Adres
ul. Piłsudskiego 12
08-110 Siedlce
Telefon +48 25 632 36 74
Fax +48 25 644 14 83
piekarnia@ratuszowasiedlce.pl
www.ratuszowasiedlce.pl

Liczba wyświetleń: 1037

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.