Inne
Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka
2017.04.20 09:50 , aktualizacja: 2017.05.08 11:06
Autor: mat. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje konkurs dla miłośników sztuki kulinarnej. Szanse na wygraną mają np. smakowite kołduny, wyśmienity sybirak, aromatyczna grzybowa na zakwasie czy tradycyjne pigwówka i cytrynówka.
Po co?
Zamierzeniem konkursu jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.
Zadanie uczestników
Należy przyrządzić i zaprezentować tradycyjną potrawę spożywaną dawniej na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.
Dla kogo?
W konkursie mogą wziąć udział entuzjaści dawnej sztuki kulinarnej – zarówno profesjonalni producenci produktów tradycyjnych i regionalnych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. To propozycja m.in. dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm oraz osób indywidualnych.
Jak się zgłosić?
Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez zgłoszenie co najmniej jednej potrawy 7 maja br. do godz. 10.00 w jednej z kategorii:
-
zupa,
-
danie jarskie,
-
potrawa mięsna,
-
przekąska,
-
deser,
-
napój.
Do konkursu można zgłosić tylko potrawy oferowane na własnym stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie” (organizowana na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w pierwszą niedzielę maja).
W przypadku zgłoszenia więcej niż dwóch potraw (do konkursu można zgłosić ich kilka, każdą w innej kategorii) organizator zapewnia nieodpłatnie stoisko wystawiennicze (zadaszenie, stół i ławkę). Uczestnicy konkursu w dniu imprezy mają zapewniony nieodpłatny wstęp na teren skansenu.
Co decyduje o wygranej?
Potrawy oceni komisja konkursowa, w skład której wejdzie przedstawiciel muzeum oraz cztery osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja weźmie pod uwagę:
-
wygląd,
-
smak,
-
prezentację, czyli sposób podania potrawy.
W każdej kategorii jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
Liczba wyświetleń: 402
powrót