Inne

Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka

2017.04.20 09:50 , aktualizacja: 2017.05.08 11:06

Autor: mat. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska

  • Pasztet z żurawiną Fot. arch. Muzeum Wsi...
  • pierogi z okrasą Fot. arch. Muzeum Wsi...
  • Potrawy konkursowe na stole Fot. arch. Muzeum Wsi...

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje konkurs dla miłośników sztuki kulinarnej. Szanse na wygraną mają np. smakowite kołduny, wyśmienity sybirak, aromatyczna grzybowa na zakwasie czy tradycyjne pigwówka i cytrynówka.

 

 

Po co?

Zamierzeniem konkursu jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.

 

Zadanie uczestników

Należy przyrządzić i zaprezentować tradycyjną potrawę spożywaną dawniej na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

 

Dla kogo?

W konkursie mogą wziąć udział entuzjaści dawnej sztuki kulinarnej – zarówno profesjonalni producenci produktów tradycyjnych i regionalnych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. To propozycja m.in. dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm oraz osób indywidualnych.

 

Jak się zgłosić?

Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez zgłoszenie co najmniej jednej potrawy 7 maja br. do godz. 10.00 w jednej z kategorii:

  • zupa,

  • danie jarskie,

  • potrawa mięsna,

  • przekąska,

  • deser,

  • napój.

 

Do konkursu można zgłosić tylko potrawy oferowane na własnym stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie” (organizowana na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w pierwszą niedzielę maja).

 

W przypadku zgłoszenia więcej niż dwóch potraw (do konkursu można zgłosić ich kilka, każdą w innej kategorii) organizator zapewnia nieodpłatnie stoisko wystawiennicze (zadaszenie, stół i ławkę). Uczestnicy konkursu w dniu imprezy mają zapewniony nieodpłatny wstęp na teren skansenu. 

 

Co decyduje o wygranej?

Potrawy oceni komisja konkursowa, w skład której wejdzie przedstawiciel muzeum oraz  cztery osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja weźmie pod uwagę:

  • wygląd,

  • smak,

  • prezentację, czyli sposób podania potrawy.

 

W każdej kategorii jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

 

Liczba wyświetleń: 402

powrót