Inne

Wyniki IV edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych

2019.09.10 12:40 , aktualizacja: 2019.09.11 14:18

Autor: Franciszek Woldański (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Konkurs skierowany był do mieszkańców Mazowsza – producentów serów podpuszczkowych. W IV edycji konkursu zgłoszono 39 serów wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła wyłoniła zwycięzców w poszczególnych kategoriach.

 

Sery świeże

W grupie A przyznano 6 nagród.

Dwa pierwsze miejsca zdobyli „Sermlek” Mariusz Gregorczyk z miejscowości Jarnice (powiat węgrowski) za Ser Zagrodowy z Doliny Liwca oraz Małgorzata Szpura z miejscowości Holendry Baranowskie (powiat grodziski) za Ser kozi podpuszczkowy wędzony.  

Drugie miejsce przypadło Krzysztofowi Michalczukowi z miejscowości Rządza (powiat miński) za Kozią Ricottę.

Dwa trzecie miejsca zdobyli – Hanna Rudnicka z miejscowości Moczydło (powiat miński) za Ser moczydlański z koziego mleka oraz Sylwia Szczypa z Malewa (powiat płoński) za czosnkowy Malewiaczek.

Wyróżnienie w tej grupie zdobyła Danuta Więckowska z Wólki Kunińskiej (powiat ostrołęcki) za ser świeży „Kazikowy smak”.

 

Sery dojrzewające

W grupie B przyznano 3 nagrody.

Pierwsze miejsce trafiło do Wiesława Kalickiego z miejscowości Żelków Kolonia (powiat siedlecki) za Kozi ser podpuszczkowy dojrzewający 4 miesiące.

Drugie miejsce zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel (powiat otwocki) za Ricottę dojrzewajacą w winie.

Trzecie miejsce na podium zajęła Maja Borowiec z Lasocina (powiat sochaczewski) za Ser dojrzewający.

 

Sery pleśniowe

W grupie C przyznano jedna nagrodę – pierwsze miejsce zdobył Sławomir Rosiak z miejscowości Brzozów (powiat sochaczewski) za Ser pleśniowy z niebieską pleśnią ze Stoczka.

 

 

 

Artykuły powiązane

Mazowiecki konkurs serów zagrodowych

09-07-2019
Zgłoszenia będą przyjmowane do dnia 19 lipca 2019 r.
więcej o: Mazowiecki konkurs serów zagrodowych

Liczba wyświetleń: 549

powrót