Ekokonkursy

XVII edycja konkursu "Smak ekologicznej żywności" Uwaga! Zmiana terminu!

2020.04.01 12:10 , aktualizacja: 2020.04.01 12:20

Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Wprowadzenie: Jerzy Lipka-Wołowski

Zapraszamy mazowieckie szkoły podstawowe do udziału w XVII edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. W tym roku formuła konkursu polegać będzie na sprawdzeniu wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.
W związku z wejściem w życie w dniu 13 marca 2020 r. rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego (Dz. U. poz. 433, z późn. zm.), wprowadzającego w okresie od dnia 14 marca 2020 r. do odwołania na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stan zagrożenia epidemicznego w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, nastąpiła konieczność zmiany terminów tj.:
Czas trwania konkursu: 1 marca 2020 r. do 20 listopada 2020 r.; w tym etap szkolny: 1 marca 2020 r. do 9 października 2020 r.
 
Termin nadsyłania zgłoszeń: do 30 września br.
 
Cel konkursu:
  • pogłębianie wiedzy na temat ekologii i ekologicznej żywności,
  • podnoszenie świadomości młodych konsumentów poprzez promowanie certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego,
  • kształtowanie postaw zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży,
  • wymiana doświadczeń miedzy placówkami oświatowymi, integracja uczniów.
 
Szczegółowe informacje o konkursie można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl  jak również w załączonym regulaminie konkursu.

Pliki do pobrania

Liczba wyświetleń: 984

powrót