Ekokonkursy

„Smak ekologicznej żywności”

2017.02.17 10:55 , aktualizacja: 2017.02.17 11:50

Autor: Kazimierz Kuran (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich po raz kolejny ogłasza konkurs wiedzy o rolnictwie i produkcie ekologicznym pn. „Smak ekologicznej żywności”. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych klas IV–VI oraz gimnazjalistów z województwa mazowieckiego.

 

Zasady

Konkurs rozegrany zostanie w dwóch etapach. Pierwszy – w formie testu przeprowadzi szkoła, która wyłoni dwóch przedstawicieli. Wezmą oni udział w drugim etapie.

 

I etap zaplanowano w dniach 1 marca–18 kwietnia br. W terminie 19 kwietnia–23 czerwca br. odbędzie się II etap. Uczestnicy będą mieli do rozwiązania test składający się z 33 pytań jednokrotnego wyboru i trzech pytań otwartych.

 

Podczas finału laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach wiekowych otrzymają m.in. książki, pomoce edukacyjne, drobny sprzęt multimedialny. Miłą niespodzianką będzie także wycieczka dla uczestników konkursu i ich opiekunów (Pałac Kultury, Stare Miasto lub ZOO) do ustalenia w terminie późniejszym.

 

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w czerwcu (w okolicy zakończenia roku szkolnego).

 

Statystyka

W 2015 r. do konkursu zgłosiło się 45 placówek szkolnych. W 2016 r. chęć uczestniczenia w rywalizacji zgłosiły 74 placówki (37 szkół podstawowych oraz 37 gimnazjów). Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 37 szkół podstawowych i 32 gimnazja. Do końcowego egzaminu podeszło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 gimnazjalistów. Wyłoniono 6 laureatów.

 

Od momentu ogłoszenia I edycji konkursu wzięło w nim udział ponad 6000 uczestników.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 288 kB, Liczba pobrań: 664

Liczba wyświetleń: 1401

powrót