Ekokonkursy
„Smak ekologicznej żywności”
2017.02.17 10:55 , aktualizacja: 2017.02.17 11:50
Autor: Kazimierz Kuran (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich po raz kolejny ogłasza konkurs wiedzy o rolnictwie i produkcie ekologicznym pn. „Smak ekologicznej żywności”. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych klas IV–VI oraz gimnazjalistów z województwa mazowieckiego.
Zasady
Konkurs rozegrany zostanie w dwóch etapach. Pierwszy – w formie testu przeprowadzi szkoła, która wyłoni dwóch przedstawicieli. Wezmą oni udział w drugim etapie.
I etap zaplanowano w dniach 1 marca–18 kwietnia br. W terminie 19 kwietnia–23 czerwca br. odbędzie się II etap. Uczestnicy będą mieli do rozwiązania test składający się z 33 pytań jednokrotnego wyboru i trzech pytań otwartych.
Podczas finału laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach wiekowych otrzymają m.in. książki, pomoce edukacyjne, drobny sprzęt multimedialny. Miłą niespodzianką będzie także wycieczka dla uczestników konkursu i ich opiekunów (Pałac Kultury, Stare Miasto lub ZOO) do ustalenia w terminie późniejszym.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w czerwcu (w okolicy zakończenia roku szkolnego).
Statystyka
W 2015 r. do konkursu zgłosiło się 45 placówek szkolnych. W 2016 r. chęć uczestniczenia w rywalizacji zgłosiły 74 placówki (37 szkół podstawowych oraz 37 gimnazjów). Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 37 szkół podstawowych i 32 gimnazja. Do końcowego egzaminu podeszło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 gimnazjalistów. Wyłoniono 6 laureatów.
Od momentu ogłoszenia I edycji konkursu wzięło w nim udział ponad 6000 uczestników.
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1401
powrót