Ekokonkursy

„Smak Ekologicznej Żywności” – wyniki konkursu

2010.06.10 14:15 , aktualizacja: 2010.06.10 14:41

Autor: opr. Monika Guzowska, Wprowadzenie: Monika Guzowska

Znamy już laureatów VII edycji konkursu pn.: „Smak Ekologicznej Żywności”. Nadesłane prace wyróżniały się dużą pomysłowością i starannością wykonania. Po burzliwych naradach jury wyłoniło 9 najlepszych projektów.

 

Głównym celem konkursu, organizowanego przez urząd marszałkowski, jest kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzacja i upowszechnienie wśród nich wiedzy nt. żywności ekologicznej oraz idei rolnictwa ekologicznego.

 

Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna, to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.

 

Adresatami konkursu są najmłodsi konsumenci – przedszkolaki, uczniowie szkół podstawowych oraz gimnazjów z województwa mazowieckiego. Placówki mogły nadsyłać nie więcej niż 2 prace wykonane przez zespół maksymalnie dwuosobowy.

 

Forma nadsyłanych projektów uzależniona była od grupy wiekowej uczestników. Dla przedszkoli przewidziano prace plastyczne - format A3; dla szkół podstawowych – przewodnik ekologiczny dla małego smakosza - format A5, natomiast dla gimnazjum – prezentację multimedialną pt.: „Zachęć kolegę/koleżankę do jej skosztowania”, zawierająca maksymalnie 10 slajdów przygotowanych w programie PowerPoint.

 

Oceniając prace jury brało pod uwagę kilka czynników. W przypadku przedszkolaków najwyżej oceniano samodzielność, staranność oraz związek z tematem. Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów musieli wykazać się dodatkowo kreatywnością.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 39 kB, Liczba pobrań: 1217, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 1476

powrót