Komunikaty

IX edycja konkursu „Smak ekologicznej żywności”

2012.02.13 15:35 , aktualizacja: 2012.02.14 14:37

Zapraszamy mazowieckie szkoły podstawowe i gimnazja do udziału w IX edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. W tym roku formuła konkursu została zmodyfikowana i polegać on będzie na sprawdzianu wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej.

więcej o: IX edycja konkursu „Smak ekologicznej żywności”

Ogólnopolski Wielkanocny konkurs wędliniarski „ Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”

2012.02.10 12:20 , aktualizacja: 2012.02.10 12:48

Zapraszamy mazowieckich producentów wędlin do udziału w Ogólnopolskim Wielkanocnym Konkursie Wędliniarskim i Prezentacji Wielkanocnych Wyrobów Wędliniarskich. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 9 marca br. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Prezentacja laureatów natomiast podczas Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP 23 marca br.

więcej o: Ogólnopolski Wielkanocny konkurs wędliniarski „ Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”

IV edycja konkursu "Polska wieś – dziedzictwo i przyszłość"

2012.02.06 11:35 , aktualizacja: 2012.02.08 14:46

Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa we współpracy z Wydawnictwem Naukowym Scholar ogłasza IV edycję konkursu „Polska wieś – dziedzictwo i przyszłość”. Patronem honorowym konkursu jest Polski Komitet ds. UNESCO. Konkurs ma na celu promocję polskiego rolnictwa poprzez przybliżenie problematyki związanej z obszarami wiejskimi i dziedzictwa kulturowego wsi, a w ślad za tym wzbogacenie publicznej debaty na temat polskiej wsi.

więcej o: IV edycja konkursu "Polska wieś – dziedzictwo i przyszłość"

Targi Produktów Regionalnych „Regionalia”

2012.02.06 10:35 , aktualizacja: 2012.02.06 10:38

Organizatorzy Międzynarodowych Targów Polska zapraszają do wzięcia udziału w Targach Produktów Regionalnych „Regionalia”, które odbędą się odbędą się w Warszawie dniach 20-22 kwietnia br. Targi „Regionalia” są organizowane w połączeniu z XVII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato”. Ideą tych targów jest popularyzacja produktów regionalnych i potraw przygotowywanych według tradycyjnych receptur, bez konserwantów  i polepszaczy oraz promocja żywności ekologicznej i naturalnej. Komunikat skierowany jest to mazowieckich producentów żywności wysokiej jakości, dla których uczestnictwo w ww. przedsięwzięciu może być okazją do promocji swoich produktówi stworzeniem możliwości dotarcia do przedstawicieli sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni,mediów. W ramach Targów przewidziano pokazy mistrzów kuchni, degustacje, konkursy na najsmaczniejszą i najzdrowsza potrawę lokalną.

więcej o: Targi Produktów Regionalnych „Regionalia”

15 marca upływa termin składania zbiorczych zestawień danych o odpadach oraz komunalnych osadach ściekowych

2012.02.02 08:40 , aktualizacja: 2012.03.16 12:46

Departament Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie przypomina, że zgodnie z art. 37 ust. 3  ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. z 2010 r. Nr 185, poz. 1243, z późn. zm.) 15 marca 2012 r. mija termin składania zbiorczych zestawień danych o odpadach oraz komunalnych osadach ściekowych za rok 2011.

więcej o: 15 marca upływa termin składania zbiorczych zestawień danych o odpadach oraz komunalnych osadach ściekowych