Komunikaty

III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

2009.05.07 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

W dniach 14-16 sierpnia 2009 na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W ramach trzydniowego święta dobrej kuchni i najlepszych tradycji będzie można uczestniczyć w szeregu imprezach towarzyszących jak na przykład:

Jarmark Dobrego Smaku gdzie ponad 100 producentów ciekawych regionalnych przysmaków z Polski i nie tylko oferować będzie swoje wyroby - od piroga biłgorajskiego, przez polędwicę z suma z Mazur, marynowane bakłażany spod Sofii, wina z austriackiego Kamptal, po kiełbasę nowotomyską ze świni złotnickiej pstrej i miód wrzosowy dolnośląski!

Muzyczna Scena Dobrego Smaku gdzie od trzech lat, jarmarkowi towarzyszy muzyka w dobrym smaku, w tym jazz, piosenka poetycka, blues i muzyka klezmerska.

Pokazy kulinarne szefów kuchni w plenerowej Kuchni Dobrego Smaku w której szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji prezentują swoje ulubione w trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych.

Konkurs Polska Nalewka Roku 2009, czyli największy w Polsce konkurs nalewek domowych w którego kapitule zasiadali do tej pory m.in. Piotr Bikont, Robert Makłowicz, Hanna Banaszak, Stanisław Sojka, Jan Babczyszyn (dyrektor festiwalu) i wielu innych.

Święto Golonki, czyli konkurs na najlepszą golonkę dla restauracji i kół gospodyń wielskich którego jury musi w ciągu kilku godzin skosztować kilkudziesięciu golonek.

Konkurs „Szneka z Glancem” w ramach którego słynący ze swojego kunsztu cukiernicy rywalizują o palmę pierwszeństwa w wypiekaniu tych najbardziej tradycyjnych słodkich bułek z Poznania.

Spotkania z autorami książek kulinarnych i podróżniczych, degustacje, i wiele innych atrakcji.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku co roku odwiedzają dziesiątki tysięcy poznaniaków i turystów.

OFERTA DLA WYSTAWCóW

III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Poznań, Stary Rynek 14 – 16 sierpnia 2009 r.
www.ofds.pl
W ramach festiwalu odbędzie się Staromiejski Jarmark Dobrego Smaku 14 – 16 sierpnia – podczas którego na wystawionych na płycie rynku stoiskach targowych wytwórcy regionalnych przysmaków, dobrych produktów kulinarnych, restauratorzy, rękodzielnicy oraz inne instytucje i firmy będą mogli promować i oferować swoje produkty oraz usługi. Promowane będą też regiony kulinarne i ich kuchnia, a takce lokalne tradycje, kultura i historia oraz instytucje zajmujące się ich propagowaniem.

Oferta dla wystawców:
Stoiska Targowe (podstawowy rodzaj stoiska Festiwalu):
Stoiska, ustawione są na powierzchni 6 m2 (2,4 x 2,5m) posiadają ladę (2x1m) oraz zadaszenie jak również są wstępnie udekorowane.

Istnieje możliwość wystawiania się na własnym stoisku w takiej sytuacji:
 Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do akceptacji formy stoiska;
 Cena ustalana jest indywidualnie w zależności od wielkości stoiska;
 Stoiska zlokalizowane są na płycie poznańskiego Starego Ryku w jego części zachodniej, północnej i południowej;
 Biorąc pod uwagę atrakcyjna lokalizacje wszystkich stoisk, organizator zastrzega sobie prawo do przydzielenia określonych stoisk poszczególnym wystawcom;
 Stoiska maja dostęp do prądu 230V (Istnieje możliwość uzbrojenia stoiska w prąd inny niż gniazdko 230V – wg indywidualnych ustaleń) w odległości nie większej niż 10 m (przedłużacze we własnym zakresie);
 Dostęp do bieżącej zimnej wody ze studzienki wodnej na rynku;
 Zapewniamy ochronę stoisk w nocy (ochrona nie dotyczy ew. lekkich sprzętów i towarów zostawionych na terenie stoiska);
 Zapewniamy pozwolenie na wjazd pojazdów na płytę Starego Rynku na czas rozładunku i załadunku (rano i wieczorem, każdego dnia trwania jarmarku);
 Zapewniamy możliwość korzystania z toalet;

Stoiska mogą być czynne w godzinach:

11.00 – 21.00 14.08.2009
9.00 – 21.00 15.08.2009
9.00 – 21.00 16.08.2009

Ze względu na duże zainteresowanie liczba wystawców jest ograniczona, a zgłoszenia zainteresowanych wystawców przyjmowane są do wyczerpania miejsc nie później jednak niż do 30 czerwca.
Zastrzegamy sobie prawo do odmówienia najmu stoiska podmiotom, które według organizatorów festiwalu nie wpisują się w jego idee.

Dodatkowych informacji wystawom udziela Katya Głowska, tel. 609 327 735, katya@mca.com.pl

Ceny:

Restauracje, punkty gastronomiczne: 1500 zł (brutto)
Inne – 1000 zł (brutto)
Koszt dotyczy wynajęcia stoiska Targowego na cały okres jego trwania.

Dodatkowo wystawca uiszcza poznańską opłatę targowa:
ok. 3,60 zł/m2 za dobę*


*Handlujący własnymi wyrobami rzemieślniczymi w myśl UCHWAŁY NR LVIII /609/IV/2004 RADY MIASTA POZNANIA z dnia 7 grudnia 2004 r. są zwolnieni z opłat.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 34 kB, Liczba pobrań: 258, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 727

powrót