Komunikaty
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
2008.07.18 00:00
Autor: Norman Dysiński, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie wojewódzkim ósmej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Organizatorami konkursu są Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem konkursu jest m.in. przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Ideą konkursu jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
W tegorocznej edycji „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozszerzona została formuła konkursu, wprowadzono po raz pierwszy kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – finały regionalne – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową spośród produktów nominowanych w regionach najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2008”. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbędzie się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Poznaniu w czasie targów Polagra Farma.
Organizatorami konkursu są Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem konkursu jest m.in. przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Ideą konkursu jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
W tegorocznej edycji „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozszerzona została formuła konkursu, wprowadzono po raz pierwszy kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – finały regionalne – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową spośród produktów nominowanych w regionach najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2008”. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbędzie się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Poznaniu w czasie targów Polagra Farma.
Pliki do pobrania
Rozmiar: 50 kB, Liczba pobrań: 255, Dokument programu Microsoft Word
Liczba wyświetleń: 489
powrót