Komunikaty
Chleb na zakwasie szansą na zdrowie - konferencja
2007.01.11 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator
Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik razem z dwiema Fundacjami – Dobre Życie i Polski Chleb, przy wsparciu Posła na Sejm Aleksandra Soplińskiego inauguruje kampanię na rzecz dobrego chleba na naszych stołach. Otwiera ją konferencja pt. „Chleb na zakwasie szansą na zdrowie”, która odbędzie się 13 stycznia o godz. 10.00 w Warszawie, w Centralnej Bibliotece Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu 66.
Celem kampanii jest spowodowanie, aby każdy mieszkaniec Mazowsza, a także całej Polski miał szansę kupować dobry, zdrowy chleb na zakwasie. Pieczywa zjadamy dużo: biedniejsi nawet 150 kg rocznie, bogatsi – około 70 kg. Stawia to nas wśród krajów o najwyższym spożyciu chleba. Od jakości pieczywa w znacznej mierze zależy nasze zdrowie.
Tymczasem na rynku coraz więcej jest chleba anonimowego, o nieznanym bliżej składzie, nafaszerowanego spulchniaczami, ulepszaczami itp. składnikami. Stąd inicjatywa autorów kampanii – Marszałka Województwa oraz Fundacji, aby po pierwsze - chleb został zdefiniowany, po drugie - został wprowadzony obowiązek naklejania etykietek informujących kto upiekł ten chleb oraz zawierających listę składników. Konsument musi wiedzieć, jaki kupuje chleb – na zakwasie, na drożdżach czy też z udziałem chemikaliów. Warto przypomnieć, że Francuzi, w trosce o zdrowie obywateli już w 1994 roku wprowadzili zakaz stosowania obcych temu środowisku dodatków do pieczywa.
O kulturach starterowych i biotechnologii piekarstwa opowie nam profesor dr hab. Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, która od lat promuje zdrowotne właściwości chleba na zakwasie i jest twórcą zaczątku piekarskiego.
Profesor Alicja Zobel, prezes Fundacji Dobre Życie przypomni, jak ważne jest prawidłowe odżywanie dla zachowania zdrowia.
Ostatnio nasz sposób jedzenia uległ radykalnym zmianom: pośpiech, brak czasu sprawiają, że żywimy się wysoko przetworzoną żywnością a ceną jest wzrost chorób układu krążenia i nowotworów.
W Polsce śmiertelność z powodu tylko jednego rodzaju nowotworu, związanego ze sposobem odżywiania - jelita grubego - rośnie w tempie 1500 zgonów rocznie, co stawia nas na 22 drugim miejscu w świecie. Według profesor M. Włodarczyk-Kierczyńskiej - naszym największym sprzymierzeńcem, który pozwala zachować w zdrowiu układ pokarmowy są bakterie, w tym Lactobacillus plantarum. Są to bakterie kwasu mlekowego, bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Znajdujemy je w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze praprababki i który powinien codziennie znajdować się na naszych stołach.
Atutem fermentacji na zakwasie jest także to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa - azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.
Zapraszamy wszystkich, którym zależy na promocji chleba na zakwasie, a tym samym do polepszenia zdrowia Polaków - do współpracy.
Więcej informacji można uzyskać u:
prezes Fundacji Dobre Życie - Alicji Zobel - zobelala@yahoo.ca
wiceprezes Fundacji Dobre Życie- Walentyny Rakiel-Czarneckiej - poczta@rakiel-czarnecka.pl, 0609687771.
Celem kampanii jest spowodowanie, aby każdy mieszkaniec Mazowsza, a także całej Polski miał szansę kupować dobry, zdrowy chleb na zakwasie. Pieczywa zjadamy dużo: biedniejsi nawet 150 kg rocznie, bogatsi – około 70 kg. Stawia to nas wśród krajów o najwyższym spożyciu chleba. Od jakości pieczywa w znacznej mierze zależy nasze zdrowie.
Tymczasem na rynku coraz więcej jest chleba anonimowego, o nieznanym bliżej składzie, nafaszerowanego spulchniaczami, ulepszaczami itp. składnikami. Stąd inicjatywa autorów kampanii – Marszałka Województwa oraz Fundacji, aby po pierwsze - chleb został zdefiniowany, po drugie - został wprowadzony obowiązek naklejania etykietek informujących kto upiekł ten chleb oraz zawierających listę składników. Konsument musi wiedzieć, jaki kupuje chleb – na zakwasie, na drożdżach czy też z udziałem chemikaliów. Warto przypomnieć, że Francuzi, w trosce o zdrowie obywateli już w 1994 roku wprowadzili zakaz stosowania obcych temu środowisku dodatków do pieczywa.
O kulturach starterowych i biotechnologii piekarstwa opowie nam profesor dr hab. Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, która od lat promuje zdrowotne właściwości chleba na zakwasie i jest twórcą zaczątku piekarskiego.
Profesor Alicja Zobel, prezes Fundacji Dobre Życie przypomni, jak ważne jest prawidłowe odżywanie dla zachowania zdrowia.
Ostatnio nasz sposób jedzenia uległ radykalnym zmianom: pośpiech, brak czasu sprawiają, że żywimy się wysoko przetworzoną żywnością a ceną jest wzrost chorób układu krążenia i nowotworów.
W Polsce śmiertelność z powodu tylko jednego rodzaju nowotworu, związanego ze sposobem odżywiania - jelita grubego - rośnie w tempie 1500 zgonów rocznie, co stawia nas na 22 drugim miejscu w świecie. Według profesor M. Włodarczyk-Kierczyńskiej - naszym największym sprzymierzeńcem, który pozwala zachować w zdrowiu układ pokarmowy są bakterie, w tym Lactobacillus plantarum. Są to bakterie kwasu mlekowego, bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Znajdujemy je w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze praprababki i który powinien codziennie znajdować się na naszych stołach.
Atutem fermentacji na zakwasie jest także to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa - azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.
Zapraszamy wszystkich, którym zależy na promocji chleba na zakwasie, a tym samym do polepszenia zdrowia Polaków - do współpracy.
Więcej informacji można uzyskać u:
prezes Fundacji Dobre Życie - Alicji Zobel - zobelala@yahoo.ca
wiceprezes Fundacji Dobre Życie- Walentyny Rakiel-Czarneckiej - poczta@rakiel-czarnecka.pl, 0609687771.
Liczba wyświetleń: 486
powrót