Komunikaty
„Nie rzucaj mięsem …do kosza!” – akcja Banków Żywności. Dołącz – weź udział w happeningu!
2012.10.10 09:45 , aktualizacja: 2012.10.18 09:27
Autor: opr.Agnieszka Stabińska (na podst. mat. organ.), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
16 października z okazji Światowego Dnia Żywności na ulicach 20 polskich miast pojawią się sympatycy Banków Żywności. W kolorowych przemarszach, nazywanych „Strajkami Żywności” będą manifestować swoje niezadowolenie z powodu marnowania produktów spożywczych. Akcja ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa nt. skali problemu niedożywienia oraz zachęcenie do podjęcia czynnych działań przyczyniających się do zmniejszenia tego zjawiska.
Na Mazowszu kampania organizowana jest w czterech miastach: Ciechanowie, Siedlcach, Radomiu i Warszawie.
- Ciechanów – przemarsz w godz. 11 00-13:00, zbiórka na deptaku przy ul. Warszawskiej,
- Siedlce – przemarsz, zbiórka w centrum miasta przy ul. Kościuszki o godz. 11.00,
- Radom – happening przy trzech lokalnych targowiskach, przedstawienie proekologiczne,
- Warszawa – przemarsz rozpocznie się w centralnym punkcie Warszawy, przy Placu Zamkowym o godzinie 11.30.
Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego 9 milionów ton – Polacy. Wędliny są wskazywane przez Polaków, jako trzeci a mięso, jako siódmy w kolejności z najczęściej wyrzucanych produktów. Jednocześnie aż 13 % gospodarstw domowych w Polsce nie było stać na zakup mięsa i drobiu. Tymczasem koszt wyprodukowania białka pochodzenia zwierzęcego wymaga znaczących nakładów związanych z użyciem wody i energii. Produkcja 1 kg wołowiny wiąże się z wykorzystywaniem od 5-10 tys. litrów wody, drobiu 4 tys. litrów wody, a wieprzowiny 6 tys. litrów wody. Ograniczenie marnowania tych produktów przynosi znaczące korzyści żywieniowe i środowiskowe.
Organizatorami akcji są Banki Żywności, działające na terenie całego kraju, zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności.
Liczba wyświetleń: 268
powrót