Kalendarz

Na majówkę do skansenu

2010.04.22 00:00

Autor: Agnieszka..., Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza na majówkę pod znakiem odkrywania kulinarnego dziedzictwa regionu. Cykliczna impreza „Gotowanie na polanie”, która odbędzie się 2 maja br., tym razem połączona zostanie z inicjatywą samorządu województwa „Poznajemy Smaki Mazowsza”.

Tradycyjnie jednym z najważniejszych wydarzeń „Gotowania na polanie” będzie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, podczas którego swoje umiejętności zaprezentują firmy gastronomiczne oraz koła gospodyń. Profesjonalne jury, ze znanym szefem kuchni Robertem Sową na czele, wybierze najsmaczniejsze potrawy w takich kategoriach jak: zupa, potrawa mięsna i ciasto.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej odbędzie się także kiermasz żywności oraz pokazy rzemiosła i rękodzieła (pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, haftu i koronki czy wikliniarstwa). Organizatorzy przewidują również możliwość pieczenia kiełbasek przy ognisku płonącym na polanie przez cały dzień. Dla najmłodszych przygotowany zostanie plac zabaw z licznymi atrakcjami sportowo-edukacyjnymi, otwarty od godz. 10.00 do 18.00 - przez cały czas trwania imprezy.

Liczba wyświetleń: 251

powrót