Kalendarz

„Świąteczne smaki Gminy Pacyna” – promocja książki

2019.10.17 08:50 , aktualizacja: 2019.10.17 09:00
Autor: Joanna Hrk (Stowarzyszenie Twórczego Rozwoju, Wprowadzenie: Dorota Mądral
Zaproszenie w formie graficznej "Świąteczne smaki Gminy...

18 października, godz. 18.00 w Szkole Podstawowej w Pacynie

 

Premiera książki o kulinarnych zwyczajach świątecznych w gminie Pacyna. Bohaterkami publikacji są mieszkanki gminy opowiadające o kulinariach świątecznych. Nasze dziedzictwo kulturowe, a więc także i dziedzictwo kuchni regionalnych, coraz bardziej odchodzi w zapomnienie. Zanim pojawiły się sklepy oferujące w każdym zakątku Polski dokładne te same produkty, każdy region miał swoje miejscowe przysmaki. Ujednolicenie powoduje, że cierpi na tym nasza tradycja, wyrazistość każdego regionu a nasze podniebienia są pozbawione smaków zapamiętanych w dzieciństwie. Publikacja „Świąteczne smaki Gminy Pacyna” ma na celu nie tylko ocalenie pamięci o regionalnych potrawach świątecznych, ale również rozpropagowanie przepisów i procesu tworzenia tych potraw. Stowarzyszenie Twórczego Rozwoju „Malowany Młyn” to bardzo młoda organizacja, lecz prowadzona jest przez ludzi z wieloletnim doświadczeniem na polu działalności kulturalnej. Dr Joanna Hrk jest cenioną scenografką, graficzką, ilustratorką książek, publicystką, członkinią Międzynarodowej Izby ds. Książek Dla Młodych (IBBY) i Związku Polskich Artystów Plastyków. Na potrzeby Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego ilustrowała albumy przeznaczone dla placówek polskich za granicą oraz kilkadziesiąt innych książek dla dzieci i dorosłych. Jest również wykwalifikowanym pedagogiem i wychowawcą młodzieży. Dr hab. Waldemar Wolański to uznany i wielokrotnie nagradzany reżyser, dramaturg, pisarz, profesor łódzkiej „Filmówki”, ale również wytrawny menadżer kultury. Przez 26 lat z olbrzymimi sukcesami prowadził Teatr Lalek „Arlekin” im. Henryka Ryla w Łodzi. Był organizatorem i dyrektorem kilkunastu edycji międzynarodowych festiwali teatralnych.

Liczba wyświetleń: 66

powrót