Kalendarz

Rozstrzygnięcie konkursu „Smak ekologicznej żywności”

2018.06.15 13:30 , aktualizacja: 2018.06.18 09:43
Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
na zdjęciu widać ser przybrany zieleniną i pomidorami koktajlowymi Produkt regionalny z...

20 czerwca, godz. 15.30 w siedzibie Urzędu Marzszałkowskiego Województwa Mazowieckiego

www.mazovia.pl/rolnictwo/

 

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM organizuje od kilku lat konkurs wiedzy w obszarze rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego pn. „Smak ekologicznej żywności”. W tym roku odbywa się XV edycja wydarzenia. Adresatami konkursu są uczniowie szkół podstawowych klas IV–VII oraz uczniowie gimnazjów klas II–III z województwa mazowieckiego. Od 2011 r. inicjatywa ma formę olimpiady wiedzy w obszarze rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego. W tym roku chęć uczestniczenia w rywalizacji wyraziły 43 szkoły podstawowe (84 uczniów) 24 gimnazja (44 uczniów). Od momentu ogłoszenia I edycji konkursu udział w przedsięwzięciu wzięło ponad 6000 uczestników. Ideą  konkursu jest wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych konsumentów Mazowsza oraz promocja postaw ekologicznych wśród dzieci i młodzieży. Pierwszy, z dwóch etapów konkursu, realizowano w terminie 1 marca–18 kwietnia br. Rywalizacja w ramach drugiego etapu odbędzie 20 czerwca br. W tym samym dniu, na uroczystej gali, poznamy laureatów konkursu. ​ Oprócz nagród w postaci m.in. książek i sprzętu multimedialnego, młodzi Mazowszanie otrzymają w prezencie wycieczkę – będą mogli zwiedzić Stadion PGE Narodowy.

 

Liczba wyświetleń: 106

powrót