Kalendarz
Od uprawy do potrawy – młodzi jedzą zdrowo
od 1 września szkolne lekcje w dużych miastach Mazowsza
Rozpoczyna się II edycja Programu edukacyjnego Tesco dla najmłodszych „Od uprawy do potrawy”, pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika. Na dzieci czeka wiele atrakcji, wśród nich „Ekspedycje Smaków”, czyli darmowe wycieczki edukacyjne skierowane do uczniów szkół podstawowych, które w niestandardowy sposób przekonują najmłodszych do zdrowego odżywiania (Warszawa, Płock, Radom, Siedlce, Ostrołęka i Mława). Okazuje się, że przyswajanie informacji o zdrowej piramidzie żywieniowej może być świetną zabawą. Podczas Ekspedycji najmłodsi samodzielnie odkrywają, badają i wyciągają własne wnioski. Próbują nowych smaków, których nigdy wcześniej nie chcieli lub nie mieli okazji spróbować, łamią szyfry etykiet i zgłębiają tajniki zdrowego odżywiania. Po zakończeniu wycieczki wszystkie dzieci otrzymują książeczki z zadaniami do wykonania w domu, dzięki czemu do procesu nauki włączają się również rodzice. W pierwszej edycji programu wzięło udział 7 000 uczniów. Ekspedycje to odpowiedź na problem otyłości wśród dzieci oraz marnowania żywności. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 r. wynika, że już co piąty uczeń szkół podstawowych i gimnazjów ma nadmierną masę ciała. Nowym elementem Programu, w który mogą zaangażować się szkoły, są „Kluby Niemarnowania”. Może je założyć grupa uczniów pod opieką nauczyciela. Chodzi o stworzenie „banku wymiany kanapek”, czyli miejsca, w którym uczniowie mogą zostawić swoje kanapki, a wziąć inne pozostawione przez uczniów. Szkoły, które zaangażują się w Kluby Niemarnowania mogą powalczyć o nagrody w konkursie – warsztaty kulinarne, zestawy do założenia ogródka szkolnego oraz bony. Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa województwa mazowieckiego. Możliwość zapisania się na Ekspedycje oraz założenie Klubu Niemarnowania dostępna jest na stronie internetowej programu (www.oduprawydopotrawy.pl) od 1 września 2017 roku.
Liczba wyświetleń: 126
powrót