Kalendarz

Gotowanie na polanie

2017.04.07 14:55 , aktualizacja: 2017.04.07 15:17

Autor: Agnieszka Chalicka-Jezierska, MWM w Sierpcu, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • startujący w konkursie przygotowują dania fot. D. Krześniak
  • degustacja bułki fot. D. Krześniak
  • pranie przy pomocy tarki fot. D. Krześniak

7 maja, godz. 10.00–18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu – skansen 

www.mwmskansen.pl

 

W pierwszą niedzielę maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa. Przewidziane są także zręcznościowe i kulinarne konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa, w której znajdą się m.in. osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Ze sceny amfiteatru dobiegać będą dźwięki utworów wykonywanych przez zespoły folklorystyczne. Na terenie muzealnej ekspozycji nie zabraknie pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Wierni będą mogli uczestniczyć w mszy świętej odprawianej o godzinie 14.00.w zabytkowym XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa,

Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

Liczba wyświetleń: 143

powrót