Kalendarz

„Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” – konkurs Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

2016.04.15 12:55 , aktualizacja: 2016.04.27 12:20

Autor: Agnieszka Jezierska-Chalicka, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • zdjęcie uczestnik konkursu w stroju kucharza fot. D. Krześniak
  • zdjęcie stoisko z tradycyjnymi potrawami fot. D. Krześniak
  • zdjęcie jedna z tradycyjnych potraw fot. D. Krześniak
  • zdjęcie laureaci konkursu z dyplomami fot. D. Krześniak

1 maja w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

www.mwmskansen.pl

 

Także mazowiecka tożsamość kulinarna dysponuje właściwym tylko sobie, regionalnym, niepowtarzalnym smakiem. By nie uległ on zatraceniu, wymaga szczególnej troski. Właśnie dlatego Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do udziału w konkursie pt. „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Rywalizacja odbędzie się 1 maja podczas imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. Przedmiotem konkursu jest przyrządzenie tradycyjnej potrawy spożywanej na Mazowszu. Do udziału w konkursie zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja zarówno dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również do osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

 

Aby wziąć udział w rywalizacji…

Wystarczy zadeklarować 1 maja do godz. 10.00 swój udział poprzez zgłoszenie do konkursu co najmniej 1 potrawy. Dania będę oceniane w kilku kategoriach: danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser oraz napój. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji potrawy oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą m.in. osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej kategorii Jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, pomocne w celu promowania własnej działalności kulinarnej.

Wszystkie potrawy konkursowe będą dostępne na stoiskach wystawców. Dzięki temu danie jarskie, zupa czy deser, które zdobędą największe uznanie Jury i główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki dla wszystkich uczestników imprezy. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie.

Liczba wyświetleń: 170

powrót