Kalendarz

Tradycyjne Boże Narodzenie na Mazowszu?Tylko w skansenie! – wystawa

2016.01.07 14:05 , aktualizacja: 2016.01.07 14:13

Autor: Agnieszka Jezierska – Chalicka, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Fragment wystawy w jednej z chałup fot.arch.Muzeum Wsi...

do 28 lutego

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

www.mwmskansen.pl

 

Barwna i urozmaicona ekspozycja „Boże Narodzenie na Mazowszu”, udostępniana tradycyjnie we wnętrzach dworu oraz 10 chałup z przełomu XIX i XX w., stwarza okazję m.in. do poznania wieczerzy wigilijnej sprzed lat. Dawniej typowymi mazowieckimi potrawami wigilijnymi były: kapusta z grochem, kluski z makiem, kapusta z grzybami, barszcz grzybowy, zupa z suszonych owoców, ziemniaki z wody, racuchy zwane słodziakami, ryby, pierogi z kapustą i grzybami, czy rwaki – ręcznie wyrabiane kluski. Obecnie wiele z nich zajmuje miejsce również na naszych stołach, ale część odeszła w zapomnienie. Podobnie jak bożonarodzeniowe rytuały. Jednym z nich był zwyczaj polegający na kruszeniu kolorowego opłatka do koszyka z sianem i obdzielanie nim zwierząt w stajni czy stodole na znak pojednania. Fragment opłatka lądował też w studni, gdyż zabieg ten zapewnić miał zdrową wodę. Ława nakryta do wieczerzy wigilijnej, na której piętrzą się tradycyjne potrawy oraz koszyczek z barwnym opłatkiem stanowią istotny fragment muzealnej ekspozycji.

Liczba wyświetleń: 171

powrót