Kalendarz
Jak makiem zasiał – warsztaty kulinarne bożonarodzeniowe dla dzieci
18 grudnia, godz. 17:00–18:30
Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie
Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia odprawiali nasi przodkowie.
Zapraszamy na warsztaty o pradawnych korzeniach potraw wigilijnych. Nauczymy się robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem, i suflet makowy.
Dla młodszych i starszych uczestników.
Koszt: 35 zł od osoby.
Zapisy: , tel. 22 696 53 80.
Liczba wyświetleń: 98
powrót