Kalendarz

Wykopki w skansenie – impreza plenerowa

2015.07.13 12:40 , aktualizacja: 2015.08.26 10:56

Autor: Agnieszka Jezierska-Chalicka, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Fot. Dariusz Krześniak
  • Fot. Dariusz Krześniak
  • Fot. Dariusz Krześniak
  • Fot. Dariusz Krześniak
  • Fot. Dariusz Krześniak

6 września, w godz. 10.00–18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu – skansen

www.mwmskansen.pl

 

Główną atrakcją imprezy będą liczne pokazy tradycyjnych metod zbioru ziemniaków: wykopywanie przy pomocy motyk, zbiór ziemniaków przy pomocy kopaczki konnej, czy też sortowanie. Nie zabraknie też pokazów orki konnej i bronowania. Wszystkie prace polowe zaprezentowane zostaną w naturalnej scenerii, czyli na polach w pobliżu zagród. W związku  z tym, że dawniej jesienne prace wykonywano nie tylko na polach, inscenizacje w ramach imprezy będą się odbywać także na terenie zagród. Jedna z nich zachęci do udziału w  kręceniu powrozów, w innej zwiedzający zobaczą międlenie i rafowanie lnu, w kolejnej – mechaniczne gręplowanie wełny. Pokazom nadano charakter otwarty, wobec czego każdy uczestnik imprezy będzie mógł zmierzyć się z jesiennymi zajęciami wiejskimi. Nie lada atrakcją będzie strzyżenie owiec, które dawniej było nieodłącznym elementem prac jesiennych. W jednej z zagród będzie można spotkać szewca,  w innej  wikliniarza, a w kuźni  na gości oczekiwać będzie kowal. Dla najmłodszych uczestników imprezy przygotowano pokazy interaktywne z cyklu „Jak to ze zbożem było?” oraz warsztaty wykonywania ozdób ze słomy. Muzealna wieś będzie tętnić życiem, tym bardziej, ze pokazy wzbogacą inscenizacje z życia wiejskiej społeczności w wykonaniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy.

 

Muzeum pamięta także o smakoszach jesiennych przysmaków. Specjalnie z myślą o nich przygotowano pokazy połączone degustacją owoców, warzyw i ziół pochodzących z muzealnych ogródków i sadów. Pysznie zapowiadają się więc pokazy kiszenia kapusty, wyciskania soku z pomidorów czy ubijania masła w kierzance połączonego  z degustacją z wiejskim chlebem i dżemem. Na spragnionych czekać będzie wyborna kawa zbożowa, orzeźwiająca woda z miętą i nie tylko…

O godzinie 14.00 na chwilę ucichnie gwar jesiennej krzątaniny, bowiem w urokliwym drewnianym kościele z Drążdżewa odprawiona zostanie msza święta w intencji rolników.

 

Ciekawie zapowiada się także część muzyczna. Na scenie amfiteatru wystąpi Zespół Tańca Ludowego OSTROŁĘKA z programem przybliżającym folklor Puszczy Zielonej i Białej oraz folkowy Zespół ALTER-ETNO, który jak sam twierdzi, nie ma klasycznego repertuaru, a projekt, który realizuje stanowi połączenie elementów etnicznych ze współczesnymi. Będzie więc trochę tradycyjnie i trochę współcześnie.

 

Z pewnością duże zainteresowanie zwiedzających wzbudzi wiejski kram, w ramach którego odbędzie się sprzedaż owoców, warzyw i zwierząt z upraw i hodowli Muzeum. Królować będą oczywiście ziemniaki, ale  będzie można nabyć także pokaźne słoneczniki czy dorodne dynie, cebule, a nawet zwierzęta hodowlane – kaczki, kury, perliczki i króliki.

Na kiermaszu rękodzieła będzie można nabyć ręcznie wykonywane ozdoby z masy solnej, drewna, filcu czy szkła. Na smakoszy regionalnych potraw będą czekać potrawy regionalne z ziemniaków a także dania serwowane na stoikach gastronomicznych. Kluski ziemniaczane z okrasą lub domowym bigosem czy babka ziemniaczana, zadowolą gusta najbardziej wymagających gości.

Kto z nas przejdzie obojętnie obok aromatu pieczonych w ognisku ziemniaków? Wystarczy zabrać ze sobą lub kupić na miejscu ziemniaki czy kiełbaski i przy  płonącym ognisku można rozkoszować się smakiem tych frykasów.

„Wykopki w skansenie” stanowią ukoronowanie sezonu letnich tematycznych imprez plenerowych. Serdecznie zapraszamy do korzystania z ostatnich ciepłych dni i spędzenia pierwszej niedzieli września w skansenie.

 

Liczba wyświetleń: 215

powrót