Kalendarz

Ziemniaki, kartofle i pyry czyli „Wykopki w skansenie”

2014.08.29 10:40 , aktualizacja: 2014.09.25 08:32

Autor: Agnieszka Jezierska-Chalicka, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak

7 września, w godz. 10.00 – 18.00.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

www.mwmskansen.pl

 

Snujący się nad polami dym z ogniska, niepowtarzalny zapach i smak pieczonych ziemniaków, strudzeni pracą gospodarze, a do tego nieco umorusane, ale i uśmiechnięte twarze dzieci…Tak bywało  kiedyś na zakończenie jesiennych wykopków. Ziemniaki, kartofle, pyry... Nieważne jak je nazwiemy – zawsze smakują wybornie. To właśnie one będą miały swe święto w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w dniu 7 września 2014 r. W pierwszą wrześniową niedzielę jak co roku skansen zamieni się w raj dla sympatyków rodzinnego biesiadowania.

 

Święto ziemniaków przybierze formę imprezy plenerowej „Wykopki w skansenie”. „Wykopki w skansenie” są ukoronowaniem sezonu letnich tematycznych imprez plenerowych. Celem imprezy jest integracja społeczności wokół tradycji ziemniaka, jako rośliny towarzyszącej nam codziennie, będącej źródłem nie tylko naszego pożywienia, ale i życia kulturowego.Impreza utrzymana będzie w klimacie biesiadnym, o który zadbają: Kapela Kurpiowska z Lelisa, zespół Sierpczanie oraz Weseli Seniorzy. Opowieść  o jesiennych pracach polowych rozpoczną pokazy prac jesiennych. Na polach będzie można spotkać gospodarzy kopiących ziemniaki kopaczką konną, motykami oraz zbierających ziemniaczane bulwy. Trudu pracy będzie można doświadczyć osobiście, gdyż pokazy mają charakter otwarty i każdy może wziąć w nich udział. Odbywać będzie się także sortowanie ziemniaków, a także orka konna i bronowanie. W przerwach między pracą w polu gospodynie zabiorą się do kiszenia kapusty i uraczą nią zwiedzających w formie degustacji. Równie atrakcyjna degustacja czeka podczas pokazu wyrobu masła w kierzance, podczas której każdy spróbuje wybornego smaku masła w zestawieniu z wiejskim chlebem i dżemem. Dla spragnionych natomiast przewidziano świeże soki warzywno – owocowe wyciskane za pomocą prasy.

 

Wartymi uwagi pokazami będą z pewnością: gręplowanie wełny, czyli jej czesanie gręplarnią mechaniczną, kręcenie powrozów za pomocą kołowrotka powroźniczego, czy też młócenie i rafowanie  lnu.  Tymczasem pod nazwą „Jak to ze zbożem było” skrywają się  pokazy prac przygotowane specjalnie dla dzieci, a wśród nich prym wieść będą: mielenie ziarna w żarnach, młócenie zboża cepami, odwiewanie ziarna. W ramach zajęć dla dzieci w izbie szkolnej odbędzie się wykonywanie zabawek z … warzyw i owoców! Tradycyjnie nie zabraknie też kowala wykuwającego podkowy w kuźni, plecionkarza z precyzją wyplatającego wiklinowe koszyki oraz szewca, który zdradzi tajniki naprawy obuwia. Jedna z gospodyń zasiądzie przy warsztacie tkackim, inna będzie wirować śmietanę w centryfudze. Zwolenników medycyny ludowej z pewnością ucieszy możliwość skorzystania z porad zielarskich. Kiedy zbierać zioła, by wydobyć z nich pełnię dobroczynnych właściwości? W jaki sposób je suszyć? Jak zaparzać? Jakie dolegliwości zwalczy szałwia, a jakie mięta ? Ludowa zielarka wie wszystko!

 

Tymczasem piaszczystą drogą, od zagrody do zagrody, będzie się tułał dziad ludowy – wędrowny gawędziarz proszalny.

 

Przez cały dzień odbywać się będzie kiermasz ziemiopłodów, produktów regionalnych i rękodzieła. Będzie on doskonałą okazją, by nabyć wyroby oferowane przez wytwórców produktów tradycyjnych i ekologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej i rękodzieła. Podczas imprezy będzie można skosztować tradycyjnych ziemniaków pieczonych, placków ziemniaczanych z cukrem i śmietaną oraz wielu innych potraw przyrządzonych z ziemniaków. Dla amatorów ziemniaków pieczonych przez cały dzień palić się będzie ognisko, w którym będzie można upiec ziemniaczane frykasy.

 

Dodatkową atrakcję stanowi WIEJSKI KRAM, w ramach którego odbędzie się sprzedaż owoców, warzyw i zwierząt  z upraw i hodowli Muzeum. Królować będą oczywiście ziemniaki, ale  będzie można nabyć także pokaźne słoneczniki czy dorodne cebule, a nawet zwierzęta hodowlane - kaczki, kury, perliczki i króliki.

 

O godzinie 14.00 w urokliwym drewnianym kościele z Drążdżewa odbędzie się msza święta w intencji rolników.

 

Scena amfiteatru należeć będzie do KAPELI KURPIOWSKIEJ z Lelisa, która w składzie: 9 harmonii pedałowych, skrzypce, bębenek, wystąpi o godzinie 13.00 i 15.00. Z kolei na godzinę 16.00 zaplanowano koncert zespołów SIERPCZANIE iWESELI SENIORZY  z Sierpca.

 

Bilety wstępu: normalny – 16 zł, ulgowy – 11 zł, rodzinny 43 zł (2 dzieci do lat 16 + 2 opiekunów), dzieci do lat 7 – wstęp wolny.

Liczba wyświetleń: 405

powrót