Kalendarz

Gotowanie na polanie

2014.04.04 14:35

Autor: Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Urszula Sabak

4 maja, godz. 10.00–18.00

Muzeum Wsi Mazowieckiejw Sierpcu – skansen 

www.mwmskansen.pl

 

Impreza plenerowa adresowana do miłośników kuchni regionalnej. Głównym punktem programu jest konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, w którym swoje umiejętności prezentują koła gospodyń wiejskich, gospodynie indywidualne oraz twórcy produktów regionalnych. Uczestnicy imprezy mogą odkrywać tradycyjne smaki mazowieckich potraw poprzez degustację, a w ramach kiermaszu dokonać zakupu pieczywa wypiekanego według tradycyjnych receptur. W zagrodach odbywać się będą pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki. Prezentowane są również codzienne zajęcia gospodarskie, tj.: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi czy ubijanie masła w kierzance.

Liczba wyświetleń: 73

powrót