Kalendarz
Gotowanie na polanie
2014.04.04 14:35
Autor: Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Urszula Sabak
4 maja, godz. 10.00–18.00
Muzeum Wsi Mazowieckiejw Sierpcu – skansen
Impreza plenerowa adresowana do miłośników kuchni regionalnej. Głównym punktem programu jest konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, w którym swoje umiejętności prezentują koła gospodyń wiejskich, gospodynie indywidualne oraz twórcy produktów regionalnych. Uczestnicy imprezy mogą odkrywać tradycyjne smaki mazowieckich potraw poprzez degustację, a w ramach kiermaszu dokonać zakupu pieczywa wypiekanego według tradycyjnych receptur. W zagrodach odbywać się będą pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki. Prezentowane są również codzienne zajęcia gospodarskie, tj.: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi czy ubijanie masła w kierzance.
Liczba wyświetleń: 73
powrót