Kalendarz
Wykopki w sierpeckim skansenie
2012.08.28 11:15
Autor: Jarosław Asztemborski, MWM w Sierpniu, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Muzeum Wsi Mazowieckiejw Sierpcu zaprasza 2 września br. wszystkich miłośników mazowieckiego folkloru na imprezę plenerową „Wykopki w skansenie”. Prace ruszają już o godz. 10.00, a wspólna zabawa potrwa do godz. 18.00.
Dla zwiedzających czekać będzie wiele atrakcji, m.in.: pokazy jesiennych prac w polu i zagrodach chłopskich, kiermasz ziemiopłodów z własnych upraw Muzeum czy koncert Zespołu Folklorystycznego BOCZKI CHEŁMOŃSKIE z Kocierzewa i wiejskiej Kapeli Pana Jacka.
Nie sposób przecenić roli ziemniaka w gospodarce. Zdaniem wielu historyków to właśnie ta niepozorna bulwa pozwoliła przetrwać klęski głodu, które wielokrotnie nawiedzały ludzkość. Jest on znacznie łatwiejszy w uprawie i nie potrzebuje tak dobrych gleb jak zboża, dając przy tym bogatsze plony. Nie wymaga też tak długiego procesu obróbki. Wszystko to sprawiło, że z ciekawostki kulinarnej przywiezionej z Nowego Świata w czasach Wielkich Odkryć Geograficznych stał się jednym z najważniejszych pokarmów. XIX-wieczne książki kucharskie pękają w szwach od przepisów z ziemniakiem w roli głównej. Wykorzystywany jest także w produkcji krochmalu, alkoholu, mydła, świec, wina, a nawet chleba, sera i masła.
„Wykopki w skansenie” są świętem kartofla. Na przylegających do zagród polach odbędą się pokazy jego kopania i sortowania z pomocą tradycyjnych narzędzi i sprzętów. Będzie można nie tylko przyjrzeć się metodom zbioru ziemniaków, ale również samemu je kopać i zbierać. W jednej z chałup gospodynie zaprezentują sposób przygotowania babki ziemniaczanej, zwanej popularnie „nagusem” lub „rejbakiem”, a na polanie w ognisku pieczone będą ziemniaki. Ponadto prezentowane będą jesienne prace gospodarskie – kiszenie kapusty, czesanie i przędzenie wełny, młócenie lnu, kręcenie powrozów. Warto będzie udać się również do wiejskiej zielarki, która udzieli porad na temat właściwości ziół. W XIX-wiecznym kościele z Drążdżewa odprawiona zostanie msza święta w intencji wszystkich gości Muzeum. Również smakosze nie powinni czuć się zawiedzeni. Będą mogli skosztować domowych przetworów przygotowanych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Warto też odwiedzić Wiejski Kiermasz, by zaopatrzyć się w warzywa i owoce pochodzące z ogródków skansenowskich. Na ustawionych na polanie przy amfiteatrze stoiskach turyści znajdą produkty rękodzieła, rzemiosła ludowego i kuchni regionalnej.
Liczba wyświetleń: 122
powrót