Zaproszenia
Zaproszenie - Siedlczanie nie rzucają mięsem… do kosza
2012.10.15 11:55 , aktualizacja: 2012.10.15 12:48
Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak
temat
Happening z okazji Światowego Dnia Żywności – „Strajk żywności”
miejsce
Plac Tadeusza Kościuszki w Siedlcach
czas
16 października br. (wtorek), godz. 11.00
organizator
Bank Żywności w Siedlcach
W Polsce rocznie marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Oznacza to, że codziennie wyrzucamy do kosza aż25 tys. ton jedzenia. To alarmujące dane zwłaszcza, że w naszym kraju aż 2,5 mln ludzi żyje w ubóstwie. Jutro z okazji Światowego Dnia Żywności na ulicach ponad dwudziestu miast Polski pojawią się wolontariusze Banków Żywności. W barwnych happeningach zwanych „Strajkami Żywności” wyrażą swój sprzeciw wobec marnowania produktów spożywczych. Do akcji aktywnie włącza się także Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Strajki Żywności organizowane są już po raz trzeci, a w Siedlcach – po raz drugi. Tegoroczna akcja odbędzie się pod hasłem „NIE RZUCAJ MIĘSEM… do kosza!”. Wezmą w niej udział wolontariusze Banku Żywności oraz uczniowie siedleckich szkół.
Celem akcji jest uświadomienie społeczeństwu skali problemu niedożywienia oraz zachęcenie do podjęcia czynnych działań przyczyniających się do zmniejszenia tego zjawiska.
Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego 9 milionów ton – Polacy. Plasuje nas to na piątym miejscu wśród państw marnujących najwięcej jedzenia. Dlaczego wyrzucamy jedzenie do kosza? Okazuje się, że kupujemy za dużo produktów i nie potrafimy ich właściwie przechowywać. Wędliny są wskazywane przez Polaków jako trzeci, a mięso – jako siódmy w kolejności z najczęściej wyrzucanych produktów. Jednocześnie aż 13 proc. gospodarstw domowych w Polsce nie było stać na zakup mięsa i drobiu.
Organizatorami akcji są Banki Żywności, działające na terenie całego kraju, zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności.
16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Został on ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest zwiększenie świadomości ludzi na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 79
powrót