Zaproszenia

Zaproszenie - Sposób na majówkę czyli gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie

2010.04.29 13:44 , aktualizacja: 2010.04.29 13:44

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

temat
Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie”

miejsce
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

czas
2 maja 2010 r. (niedziela), 10.00 – 18.00

organizatorzy
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

W najbliższą niedzielę w sierpeckim skansenie czeka nas prawdziwa uczta kulinarna. Degustacja potraw regionalnych, pokaz gotowania w wykonaniu Roberta Sowy, konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” czy też pokazy rzemiosła ludowego to tylko kilka z wielu zaplanowanych na ten dzień niespodzianek. – Przed nami piękna majowa niedziela pod znakiem mazowieckich tradycji i przysmaków. To znakomita okazja, aby oderwać się od codzienności, przyjechać do Sierpca i wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi miło spędzić czas – podkreśla marszałek Adam Struzik.

„Gotowanie na polanie” to impreza, której celem jest popularyzowanie mazowieckich tradycji. Głównym punktem programu będzie konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, w którym swoje umiejętności kulinarne zaprezentują producenci produktów tradycyjnych i regionalnych, koła gospodyń wiejskich oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Potrawy oceniane będą w 8 kategoriach: zupy, potrawy jarskie i półmięsne (m.in. paszteciki, kluski, krokiety, pierogi), potrawy mięsne, przetwory mięsne (m.in. kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki), przekąski ciepłe i zimne (m.in. sery, galarety, pasztety), przetwory warzywne i owocowe, ciasta i napoje.

W jury zasiądzie m.in. znany kucharz Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski oraz jeden z gospodarzy programu „Dzień Dobry TVN”. Będzie to również okazja do spróbowania potraw przez niego przygotowanych. Robert Sowa ugotuje bowiem coś specjalnego w przygotowanej na tę okazję kuchni polowej.

Przez cały dzień na polanie sierpeckiego skansenu będzie paliło się ognisko, przy którym uczestnicy imprezy będą mogli upiec np. kiełbaski. Ponadto każdy będzie mógł zwiedzić najciekawsze obiekty skansenu: zagrody, kościół, kaplicę i wiatrak. W zagrodach odbędą się pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki, rzeźby i wikliniarstwa. Zwiedzający będą mogli na własne oczy zobaczyć, jak dawniej wyglądały codzienne zajęcia gospodarskie – chociażby ubijanie masła w kierzance, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, pranie i maglowanie bielizny czy też przędzenie wełny na kołowrotku.

Podczas imprezy nie zabraknie atrakcji dla dzieci. Specjalnie dla nich na polanie urządzony zostanie plac zabaw, na którym znajdą się dmuchane zjeżdżalnie i zamek do skakania. Ponadto najmłodsi uczestnicy niedzielnej imprezy dowiedzą się, jak dawniej bawili się ich rówieśnicy. Będą mogli pobawić się replikami zabawek sprzed lat: sikawkami tzw. dyngusówkami, obręczami do toczenia i szczudłami.

Tegoroczne „Gotowanie na polanie” rozpoczyna cykl imprez „Poznajemy Smaki Mazowsza” organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego. Dzięki nim mieszkańcy Mazowsza będą mogli poznać mazowieckie produkty tradycyjne i ich producentów. Organizatorzy chcą w ten sposób także zwrócić uwagę konsumentów na jakość produktów i żywności.


Serdecznie zapraszamy,

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego

Pliki do pobrania

Rozmiar: 12 kB, Liczba pobrań: 180

Liczba wyświetleń: 279

powrót