Informacje prasowe

Informacja prasowa - Najlepsza smaki Mazowsza wybrane!

2019.05.09 15:30 , aktualizacja: 2019.07.22 12:12

Autor: , Wprowadzenie: Katarzyna Bernaciak

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Chleb ziołowy, pasztet z dziczyzny, szczupak faszerowany z Połoni czy porzeczkówka Magdy – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. W tym roku szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Dziś odbyło się uroczyste wręczenie nagród.

 

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.

 

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Pliki do pobrania

Rozmiar: 43 kB, Liczba pobrań: 111
Rozmiar: 40 kB, Liczba pobrań: 227
Rozmiar: 58 kB, Liczba pobrań: 131
Rozmiar: 761 kB, Liczba pobrań: 67
Rozmiar: 518 kB, Liczba pobrań: 38
Rozmiar: 230 kB, Liczba pobrań: 39
Rozmiar: 761 kB, Liczba pobrań: 37
Rozmiar: 761 kB, Liczba pobrań: 47
Rozmiar: 987 kB, Liczba pobrań: 33
Rozmiar: 444 kB, Liczba pobrań: 39
Rozmiar: 402 kB, Liczba pobrań: 51
Rozmiar: 802 kB, Liczba pobrań: 48
Rozmiar: 1238 kB, Liczba pobrań: 58
Rozmiar: 532 kB, Liczba pobrań: 34
Rozmiar: 947 kB, Liczba pobrań: 44
Rozmiar: 710 kB, Liczba pobrań: 39
Rozmiar: 501 kB, Liczba pobrań: 41
Rozmiar: 1966 kB, Liczba pobrań: 37
Rozmiar: 380 kB, Liczba pobrań: 41

Liczba wyświetleń: 626

powrót