Informacje prasowe
Informacja prasowa - Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane
2018.09.11 10:55 , aktualizacja: 2018.09.11 12:58
Autor: , Wprowadzenie: Justyna Kamińska
Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie, w tym sery. Samorząd województwa mazowieckiego już po raz trzeci zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Dziś wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali nagrody z rąk marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika.
– W ostatnim czasie żywność tradycyjna i regionalna, która powstaje na bazie receptur naszych przodków, cieszy się niegasnącą popularnością. Konsumenci coraz częściej rezygnują z żywności produkowanej masowo, na rzecz smaków i aromatów, które często pamiętają jeszcze z dzieciństwa. Właśnie z myślą o nich i producentach organizujemy konkursy, w których popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pysznie wyglądają – podkreśla marszałek Adam Struzik.
Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.
Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia i konferencje skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Warsztaty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotyczącą produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności.
Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji zgłoszono 58 serów. W wyznaczonym terminie do oceny dostarczono 51 wyrobów. Tylko te sery podległy ocenie Kapituły. Ich wyroby były oceniane w trzech grupach: grupa A – sery świeże, grupa B – sery dojrzewające, grupa C – sery pleśniowe. Kapituła wyłoniła laureatów miejsc I-III oraz przyznała wyróżnienia.
Grupa A |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda |
Twaróg jersey paprykowo - czosnkowy |
Antoni Herman z Tarczyna |
II nagroda |
„Sonatki ziołowe” |
Agnieszka Piętka z Osiecka |
III nagroda |
„Śmietankowa podpuszczka” |
Bernarda Adach z Ksawerowa Starego |
Wyróżnienie |
Kozi karmelek |
Dariusz Purchała z Głowaczowa |
Wyróżnienie |
Ser świeży „Bohuna” |
Maciej Zieliński z Żyrardowa |
Wyróżnienie |
Ser podpuszczkowy świeży w posypce pomidorowo - czosnkowej |
Sylwia Szczypa z Raciąża |
Wyróżnienie Kapituły |
Koziak włoski – ser kozi świeży |
Jarosław Herman z Tarczyna |
Wyróżnienie Kapituły |
Serek deserowy |
Janusz Umiński z Ligowa, pow. sierpecki |
Wyróżnienie Kapituły |
Ser ricotta |
Renata Regulska ze Stromca |
Wyróżnienie Kapituły |
Ser wędzony podpuszczkowy |
Dorota Dyga z Serocka |
Wyróżnienie Kapituły |
Pomidorotta – ser świeży |
Katarzyna Remiszewska-Czyż z Chynowa |
Grupa B |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda |
Kornik – ser dojrzewający |
Jacek Krupa z Warszawy |
II nagroda |
Delikwent – ser dojrzewający |
Artur Krupa ze Starego Lubotynia |
III nagroda |
Ser dojrzewający z Iłowa |
Sławomir Rosiak z Brzozowa |
III nagroda |
Baryłka turska |
Tomasz i Elżbieta Rachoccy z Lipowca Kościelnego |
Wyróżnienie |
Cytryniak z Lipy |
Agnieszka Purchała z Głowaczowa |
Wyróżnienie Kapituły |
Ser żółty z „Markowej zagrody” |
Marek Zalewski z Czernic Borowych |
Wyróżnienie Kapituły |
Ser twardy z pieprzem |
Marzena Pióro z Latowicza |
Grupa C |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda |
Kozi ser podpuszczkowy z porostem pleśni |
Bogdan Dubil ze Zwolenia |
II nagroda |
Charolais kozi |
Natalia Herman z Tarczyna |
Rzeczniczka Prasowa
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602,
kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1722
powrót