Informacje prasowe
Informacja prasowa - Ekologiczna żywność nie ma przed nimi tajemnic
2018.06.20 15:45 , aktualizacja: 2018.06.21 14:30
Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak
Czym zajmuje się EFSA? Co to jest matcha? Ile razy dziennie powinno się spożywać owoce? Czym charakteryzują się produkty „fairtrade”? Kiedy obchodzimy Światowy Dzień Żywności? To przykładowe pytania, z którymi zmierzyli się uczestnicy XV edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Po raz kolejny uczniowie z mazowieckich szkół podstawowych i gimnazjów postanowili wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących.
Ekologiczna żywność to i zdrowie, i smak. To także doskonałe rozwiązanie zarówno dla osób, które zwracają uwagę na pochodzenie i jakość wybieranego jedzenia, jak również dzieci i alergików. O tym, czym cechuje się rolnictwo ekologiczne, a także które produkty są najbardziej wartościowe, a które z nich najlepiej omijać szerokim łukiem, najwięcej wiedzą uczestnicy organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego konkursu „Smak ekologicznej żywności”.
– Mamy właśnie piętnastą edycję konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Spośród 43 szkół podstawowych i 24 gimnazjów z całego Mazowsza, które przeprowadziły eliminacje wyłoniliśmy finalistów, których zaprosiliśmy dzisiaj do Warszawy na finał konkursu. Mieli oni za zadanie rozwiązać testy wiedzy, oczywiście w dwóch kategoriach wiekowych dla szkół podstawowych i gimnazjów. Ogromnie nas cieszy, że jest tak duże zainteresowanie i zapał młodzieży do poznawania tej wcale nie łatwej wiedzy o ekologicznym rolnictwie, o ekologicznych metodach produkcji. Być może to właśnie z nich w przyszłości wyrosną ludzie, którzy będą produkować taką żywność, upowszechniać ją lub po prostu będą dużo o niej wiedzieć – podkreśla Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich urzędu marszałkowskiego.
Do ostatniego etapu przystąpiło 97 uczniów z 33 szkół podstawowych i 22 gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 20 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 10 pytaniami wielokrotnego wyboru.
Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:
- szkoły podstawowe:
I miejsce – Liwia Karakula – Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Janusza Kusocińskiego w Sokołowie Podlaskim,
II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),
III miejsce – Zuzanna Dudek – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Ząbkach (pow. wołomiński);
- gimnazja:
I miejsce – Weronika Wagner – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Starym Lubotyniu (pow. ostrowski),
II miejsce – Aleksandra Nurkiewicz – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Ostrowi Mazowieckiej,
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa w Lesznie – Gimnazjum (pow. warszawski zachodni).
Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – słuchawki bluetooth i książki „Pij zielone. Soki, koktajle, smoothies”, „Gotuję, nie marnuję kuchnia ZERO WASTE po Polsku” Sylwii Majcher. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała także miła niespodzianka – wycieczka na Stadion PGE Narodowy w Warszawie.
Rzeczniczka Prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 214
powrót