Informacje prasowe
Informacja prasowa - Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane
2017.12.11 15:05 , aktualizacja: 2017.12.11 15:23
Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska
Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie, w tym sery. Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego już po raz drugi zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Dziś wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej.
– Ten konkurs pokazuje, że zainteresowanie serami zagrodowymi jest naprawdę duże. Z roku na roku jest coraz więcej uczestników. To nas bardzo cieszy, bo na Mazowszu naprawdę mamy się czym chwalić. Mazowieckie sery są nie tylko przepyszne, ale też wspaniale wyglądają
– powiedziała wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.
Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Do tej pory odbyło się blisko 40 takich spotkań. Warsztaty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotyczącą produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności.
Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji w etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR wzięło udział 77 uczestników. Do finału zakwalifikowało się 35 z nich. Ich wyroby były oceniane w dwóch grupach: grupa A – produkty z mleka krowiego i grupa B – produkty z mleka innych zwierząt. W każdej z nich kapituła wyłoniła laureatów miejsc I-III oraz przyznała po dwa wyróżnienia.
Grupa A |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Otoczak kurpiowski |
Wioletta Ostrowska-Krup z Ostrołęki |
II nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Młody ser podpuszczkowy |
Elżbieta Miłodrowska ze Starej Białej (pow. płocki)
|
III nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Ser wędzony |
Julia Dawidek z miejscowości Grądy (pow. warszawski zachodni) |
Wyróżnienie |
Ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim |
Joanna Dyga z Serocka (pow. legionowski) |
Wyróżnienie |
Ser podpuszczkowy z ziołami |
Iwona Smoczyńska z Michałowa Grabiny (pow. legionowski) |
Grupa B |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
Kozi bundz z Lipy |
Dariusz Purchała z Lipy (pow. kozienicki) |
II nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
„Aleksandrowski” ser podpuszczkowy z mleka koziego |
Edyta Zawitkowska z Aleksandrowa (pow. piaseczyński) |
III nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
Ser kozi podpuszczkowy |
Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii (pow. siedlecki) |
Wyróżnienie I |
Ser kozi jaktorowski |
Bogumiła Dolota z Jaktorowa (pow. grodziski)
|
Wyróżnienie |
Ser z mleka koziego z dodatkami |
Jadwiga Waszczuk z Kolonii (pow. łosicki) |
Rzeczniczka Prasowa
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602,
kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl,
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1527
powrót