Informacje prasowe

Informacja prasowa - Zaprezentuj swój produkt i zdobądź Laur Marszałka!

2017.02.17 12:10 , aktualizacja: 2017.02.17 12:29

Autor: , Wprowadzenie: Michał Słaby

Chleby, sery, wędliny, oleje, powidła czy miody – Mazowsze słynie ze zdrowych i smacznych produktów. Świetnie smakują i wyglądają, cechuje je wysoka jakość, naturalne składniki, a także pasja z jaką są przygotowywane. Każdy z nich jest wyjątkowy, a receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Które z nich zdobędą Laur Marszałka jubileuszowej – X edycji?

 

Tradycje kulinarne Mazowsza są niezwykle bogate. Od lat na mazowieckich stołach królują swojskie wędliny, sery, przetwory, a także pachnące ciasta. Nie dość, że są pyszne to również zdrowe. Najlepsze z nich należy promować.

 

Konkurs jest doskonałą okazją na docenienie przedsiębiorców i producentów regionalnych produktów. A na Mazowszu mamy bardzo dobre produkty, zdrowe, naturalne. Trzeba się nimi chwalić – zachęca marszałek Adam Struzik.

 

Dziewięć edycji to około 800 zgłoszonych produktów i ponad 120 przyznanych Laurów. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. buła drożdżowa z kruszonką, pierniczki staropolskie, szynka dębowa z tynki, pasztet z soczewicy, ogórki kiszone z chili czy kajmakówka. O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału br. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane.

 

Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

 

Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie http://www.mazovia.pl/konkursy--szkolenia/laur-marszalka/art,36,x-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2016.html oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

 

 

 

 

 

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Pliki do pobrania

Rozmiar: 49 kB, Liczba pobrań: 112, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 1904 kB, Liczba pobrań: 80

Liczba wyświetleń: 245

powrót