Informacje prasowe

Informacja prasowa - Marszałek nagrodził najlepsze sery zagrodowe

2016.12.20 13:50 , aktualizacja: 2016.12.20 14:46

Autor: , Wprowadzenie: Katarzyna Bernaciak

Mazowsze słynie z doskonałych produktów mlecznych, w tym właśnie serów podpuszczkowych.  To także znakomita alternatywa dla mniejszych producentów, którzy wykorzystując własne mleko, mogą stworzyć unikatowy, zdrowy i lokalny produkt. Dziś wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej.

 

Tego typu konkursy są doskonałą okazją do promocji produktów regionalnych, w tym przypadku serów, a jednocześnie dają szansę małym przedsiębiorcom rolnym na pokazanie swoich wyrobów szerszemu gronu – powiedziała wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

 

Prostokąt zaokrąglony: WYNIKI ETAPU WOJEWÓDZKIEGO

Grupa przedsiębiorcy:
I miejsce: powiat mławski, gmina Lipowiec Kościelny, 
Elżbieta i Tomasz Rachoccy z Turzy Małej 
za SER TURSKI DOJRZEWAJĄCY MIŃ. 4 TYGODNIE.

Grupa producenci indywidualni:
I miejsce: powiat łosicki, gmina Huszlew, Justyna Stefaniuk z Mostów 
za SER PODPUSZCZKOWY Z DODATKAMI,
II miejsce: powiat legionowski, Dorota Dyga z Serocka
za SER PODPUSZCZKOWY Z CZARNUSZKĄ,
III miejsce: powiat sochaczewski, gmina Iłów, Sławomir Rosiak z Brzozowa 
za SER TWARDY DOJRZEWAJACY,      
WYRÓŻNIENIE: powiat ostrołęcki, Krystyna Długokęcka z Myszyńca
za SER PODPUSZCZKOWY WĘDZONY,
WYRÓŻNIENIE: Katarzyna Białoskórska z Płocka 
za TRZEPOWSKI SER PODPUSZCZKOWY 
W ZIOŁOWEJ POSYPCE.

Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wygląda sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic. Tu produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.

 

Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od kilku lat urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotycząca produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocje lokalnej, zdrowej żywności.

 

Nic więc dziwnego, że warsztaty organizowane przez samorząd województwa cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Często uczestnikami szkoleń były osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, które chciały częstować swoich gości naturalnymi produktami, pochodzącymi z bezpośredniego sąsiedztwa.

 

Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych był konkurs. Został on zorganizowany przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i przebiegał dwuetapowo. W etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR, wzięły udział 63 wytwórcy indywidualni. Spośród nich wyłoniono 18 uczestników kolejnego etapu, po trzech z każdego oddziału MODR. Etap wojewódzki prowadzono dla producentów indywidualnych i dla producentów rynkowych działających w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL). W tej kategorii zgłoszono 3 produkty.

 

Kapituła Konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.

 

Dzięki konkursowi wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Zgodnie z założeniem uczestnicy, a w szczególności laureaci konkursu, będą zapraszani do udziału w przedsięwzięciach promujących Mazowsze i mazowiecką branżę rolno-spożywczą.

 

Lista laureatów etapu okręgowego konkursu:

nazwa produktu

producent

adres producenta

Ser podpuszczkowy paprykowy

REGINA RATAJ gospodarstwo agroturystyczne

Łacha, Serock

Ser podpuszczkowy z czarnuszką

DYGA DOROTA

Serock

Ser podpuszczkowy z wiejskiej zagrody

JURZYK EWA

Lutobrok Folwark, 
Zatory

Ser z pieprzem kolorowym

BEDNARSKA MARZENA

Rublówka Zarzeczna,
Radziejowice

Ser twardy dojrzewający

ROSIAK SŁAWOMIR

Brzozów "A"
gm. Iłów, pow. Sochaczew

Ser typu korycińskiego

 DAWIDEK MAGDALENA

Grądy,

Międzyborów

Ser podpuszczkowy z dodatkami

STEFANIUK JUSTYNA

Mostów, Huszlew

Ser kozi wędzony z młodziaków

CIECIERA AGNIESZKA

Białki, Siedlce

Ser kozi z Jakubowa

MICHALCZUK ANNA

Rządza-Witkowizna,
Jakubów

Ser podpuszczkowy wędzony

DŁUGOKĘCKA KRYSTYNA

Myszyniec

Ser podpuszczkowy (CHOROM ANELLA)

GAWEK MONIKA

Choromany, Troszyn

Ser naturalny w zalewie

SERAFIN JOANNA

Kadzidło

Ser Breszkowski

 KOŁO GOSP WIEJSKICH w BIESZKOWIE GÓRNYM

Bieszków Górny,
Mirów

Ser Obykolski

KOWALCZYK STANISŁAWA

Sieciechów,
 

Kulki kozieradkowe

GOSPODARSTWO ROLNE "MANUFAKTURAWIEJSKIE RACIBORY

Racibory, Tarczyn

Trzepowski ser podpuszczkowy wędzony

BIAŁOSKÓRSKA LUCYNA

Płock

Trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce

BIAŁOSKÓRSKA KATARZYNA

Płock

Ser gospodarski z mleka krowiego (Jersey) z kozieradką

MIŁODROWSKA ELŻBIETA

Kamionki (pow. płocki)

 

Marta Milewska
Rzeczniczka Prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail rzecznik@mazovia.pl

Liczba wyświetleń: 1211

powrót