Informacje prasowe

Informacja prasowa - I edycja Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych

2016.11.10 14:50

Autor: , Wprowadzenie: Joanna Czechowicz-Bieniek

Mazowsze słynie ze znakomitych wyrobów mleczarskich, w tym właśnie serów. Watro poznać i nagrodzić najlepsze. Właśnie z myślą o producentach serów podpuszczkowych zarówno tych indywidualnych, jak i przedsiębiorców Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Warto spróbować swoich sił. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe.

infografika Mazowiecki Konkurs Serów ZagrodowychO organizacji takiego konkursu myśleliśmy już od dłuższego czasu. Od trzech lat zapraszamy producentów indywidualnych i przedsiębiorców na warsztaty z przetwórstwa mleka na sery podpuszczkowe. Nadszedł czas, aby sprawdzić, jak zdobyta wiedza przekłada się na praktykę. Mam nadzieję, że nasz konkurs okaże się sukcesem. Dlatego zachęcamy do udziału w nim nie tylko przedsiębiorców, ale także wytwórców indywidualnych: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy gospodarstwa agroturystyczne – podkreśla Radosław Rybicki dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM.

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych odbywać się będzie w dwóch etapach dla producentów indywidualnych – okręgowym i wojewódzkim oraz jednym etapie dla przedsiębiorców. W kategorii producenci indywidualni mogą zgłaszać się osoby wytwarzające sery podpuszczkowe na własne potrzeby, czyli np. rolnicy, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne. Druga kategoria skierowana jest do przedsiębiorców prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mleka, wyłącznie na zasadzie produkcji Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

 

Aby wziąć udział w konkursie producenci indywidualni muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy osobiście lub pocztą do jednego z oddziałów Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odpowiedzialnego za przeprowadzenie konkursu na etapie okręgowym. Termin składania zgłoszeń do MODR upływa 18 listopada br. (poza oddziałem w Siedlcach, który zakończył już przyjmowanie zgłoszeń). Następnie formularze laureatów wyłonionych na tym etapie konkursu, zostaną przekazane do urzędu marszałkowskiego.

 

Z kolei przedsiębiorcy dostarczają swój formularz zgłoszeniowy bezpośrednio do urzędu marszałkowskiego bądź pocztą do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4. Termin składania zgłoszeń upływa 5 grudnia br. (decyduje data stempla).

 

Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden ser podpuszczkowy.

 

Laureatów konkursu poznamy podczas finału wojewódzkiego, który odbędzie się 14 grudnia br. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Marta Milewska,
Rzeczniczka Prasowa UMWM,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl,

Pliki do pobrania

Rozmiar: 808 kB, Liczba pobrań: 115

Liczba wyświetleń: 247

powrót