Informacje prasowe

Informacja prasowa - Finał konkursu „Smak ekologicznej żywności”

2016.06.14 15:45 , aktualizacja: 2016.06.14 17:31

Autor: , Wprowadzenie: Hanna Maliszewska

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się dziś uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Około 50 uczniów – zarówno ze szkół podstawowych, jak i gimnazjów pisało dziś w urzędzie marszałkowskim test.

 

„Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w urzędzie marszałkowskim, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.

 

– Mamy trzynastą edycję konkursu „Smak ekologicznej żywności" to oznacza, że od trzynastu lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów podstawówek i gimnazjów tych, którzy najbardziej się wyróżniają w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, o zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu Kazimierz Porębski zastępca dyrektora departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w urzędzie marszałkowskim. – Myślę, że to dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Jak wiem, młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – młody człowiek, który co nieco wie, lubi przekonywać później dorosłych, że to, czym żywimy się w domu, nie służy naszej zdrowotności. Pracujemy właśnie nad tą świadomością.

 

Do ostatniego etapu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

 

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

  • szkoły podstawowe:

I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),

II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),

III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);

  • gimnazja:

I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),

II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),

III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

 

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.

 

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.

 

Marta Milewska
Rzeczniczka Prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

Pliki do pobrania

Liczba wyświetleń: 760

powrót