Informacje prasowe

Informacja prasowa - Marszałek nagrodził specjały mazowieckiej kuchni

2016.05.20 11:00 , aktualizacja: 2016.05.30 12:47

Autor: , Wprowadzenie: Hanna Maliszewska

Znów można było spróbować tradycyjnych smaków Mazowsza. Gala wręczania nagrody Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015 obfitowała w tradycyjne produkty, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Nagrodzonych zostało 16 produktów ze 100 zgłoszonych na konkurs. Podczas gali poznaliśmy również 10 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

 

 

Gala corocznie skupia tłumy wielbicieli dobrego jedzenia. Zwłaszcza, że to okazja do spróbowania produktów i bezpośredniej rozmowy z ich twórcami. Nagrodzeni producenci nie zdradzają wszystkich tajników receptur, mimo to z pasją opowiadają o swoich wyrobach. A przy okazji można dowiedzieć się, gdzie bezpośrednio kupimy wypróbowany już smakołyk.

 

– To już dziewiąta edycja konkursu, dziewiąta gala. Prze ten czas zostało zgłoszonych do nas ponad 600 produktów, z czego 180 zostało już nagrodzonych. W tym roku mamy nową, ósmą już kategorię ryby i przetwory rybne. Jak w każdej edycji pojawiło się wiele nowych, ciekawych produktów zarówno jeśli chodzi o produkty tradycyjne wytwarzane przez pojedyncze osoby, gospodarstwa czy organizacje typu koło gospodyń wiejskich, jak i te produkowane przez większych producentów. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Jak zwykle mazowieccy producenci zaprezentowali bardzo ciekawy asortyment. Widzimy wyraźnie, że produkty wytwarzane w sposób tradycyjny w oparciu o tradycyjne receptury mają coraz większy popyt. Jest to pewien segment rynku dla koneserów, dla smakoszy . Nie jest to produkcja masowa.  Ale poprzez rozwój targowisk, rynku lokalnego czy powstawanie sklepów z żywnością ekologiczną żywność ta jest dostępna dla coraz większego grona odbiorców. Ta nagroda to już nie tylko powód do dumy, ale i koło napędowe lokalnej przedsiębiorczości - mówił marszałek Adam Struzik.

 

W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producenci indywidualnych i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.

 

Zgłoszonych zostało 100 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 16. Nie był to łatwy wybór, bo w tym roku żywność również zaskakiwała jakością, a m.in. pod tym względem jest oceniania. Przy wyborze ważne są także kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej. Oczywiście o wyniku decyduje dodatkowo oryginalność, niekiedy innowacyjność przetwórstwa.

 

Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe, np. kosiarkę, maszynkę do mięsa, grill czy ul.

 

Regionalny charakter imprezy to nie tylko tradycyjne potrawy czy folklorystyczne stroje niektórych laureatów, ale tez oprawa muzyczna. W tym roku czas gościom umilał zespół Pod Borem z Zawad

 

Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dziesięciu nowym przedstawicielom. Obecnie Sieć liczy więc 78 członków.

 

Lista nagrodzonych w konkursie Laur Marszałka oraz lista nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze jest w załącznikach pod informacją.

 

Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 r. Dotychczas w ośmiu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne itp.

 

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r., która spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich dbających o to, by oferować mieszkańcom oraz turystom regionalną żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich, których głównym celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrębie regionów członkowskich istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności.

Marta Milewska
Rzeczniczka Prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
  • chleb orkisz boryszewski Pobierz: chleb orkisz boryszewski chleb orkisz boryszewski
  • marszałek przy stoisku pani Reginy Zagroby z Nowej Ruskołęki Pobierz: marszałek przy stoisku pani Reginy Zagroby z Nowej Ruskołęki marszałek przy stoisku pani...
  • buła drożdżowa z kruszonką Pobierz: buła drożdżowa z kruszonką buła drożdżowa z kruszonką
  • Pobierz: mazowieckie gefilte fish
  • uczniowie zespołu szkół CKR w Golądkowie z marszałkiem Pobierz: uczniowie zespołu szkół CKR w Golądkowie z marszałkiem Zespół Szkół CKR w...
  • Pobierz:
  • goście na gali Pobierz: goście na gali gala
  • od lewej: marszalek Adam Struzik, wicedyrektor Kazimierz Porębski, radny województwa Leszek Przybytniak Pobierz: od lewej: marszalek Adam Struzik, wicedyrektor Kazimierz Porębski, radny województwa Leszek Przybytniak
  • wręczanie nagrody producentowi: Piekarnia 1919 W.S. Kaczmarek Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Piekarnia 1919 W.S. Kaczmarek Piekarnia 1919 W.S....
  • wręczanie nagrody producentowi: Zaścianek Polski Bożena Polak-Stojanova Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Zaścianek Polski Bożena Polak-Stojanova Zaścianek Polski Bożena...
  • wręczanie nagrody producentowi: Turska Dolina Mini Mleczarnia z Turzy Małej Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Turska Dolina Mini Mleczarnia z Turzy Małej Turska Dolina Mini...
  • wręczanie nagrody producentowi: ELPAK Jacek Elis z Pilawy Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: ELPAK Jacek Elis z Pilawy ELPAK Jacek Elis z Pilawy
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi:
  • wręczanie nagrody producentowi: Grill Bar Anna Dec z Grzegorzewic Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Grill Bar Anna Dec z Grzegorzewic Grill Bar Anna Dec z...
  • wręczanie nagrody producentowi: Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Krokus Przetwórnia Owoców i...
  • wręczanie nagrody producentowi: Pasieka Murawscy z Woli Wacławskiej Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Pasieka Murawscy z Woli Wacławskiej Pasieka Murawscy z Woli...
  • wręczanie nagrody producentowi: Legucin Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Legucin Legucin - za sok Lifeberry
  • grupowe zdjęcia nagrodzonych w kategorii producenci Pobierz: grupowe zdjęcia nagrodzonych w kategorii producenci grupowe zdjęcia...
  • grupowe zdjęcia nagrodzonych w kategorii indywidualni Pobierz: grupowe zdjęcia nagrodzonych w kategorii indywidualni grupowe zdjęcia...
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Gospodarstwo...
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi:
  • wręczanie nagrody producentowi: Regina Zagroba z Nowej Ruskołęki Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Regina Zagroba z Nowej Ruskołęki Regina Zagroba z Nowej...
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi:
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi:
  • wręczanie nagrody producentowi: Zespół Szkół CKR w Golądkowie Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Zespół Szkół CKR w Golądkowie Zespół Szkół CKR w...
  • wręczanie nagrody producentowi: Pobierz: wręczanie nagrody producentowi:
  • ogórki kiszone z chili Pobierz: ogórki kiszone z chili ogórki kiszone z chili
  • Pobierz:
  • kajmakówka Pobierz: kajmakówka kajmakówka
  • Pobierz:
  • wręczanie nagrody producentowi: Marek Dudek z Chotomowa Pobierz: wręczanie nagrody producentowi: Marek Dudek z Chotomowa Marek Dudek z Chotomowa
  • Pobierz:
  • miód nawłociowy Pobierz: miód nawłociowy miód nawłociowy
  • masło wiejskie Pobierz: masło wiejskie masło wiejskie
  • marszałek przy stoisku państwa Murawskich Pobierz: marszałek przy stoisku państwa Murawskich marszałek przy stoisku...
  • marszałek przy stoisku pana Marka Dudka z Chotomowa Pobierz: marszałek przy stoisku pana Marka Dudka z Chotomowa marszałek przy stoisku pana...
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz: pierniczki staropolskie
  • miód akacjowy Pobierz: miód akacjowy miód akacjowy
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • plastry miodu z Pasieki Murawskich Pobierz: plastry miodu z Pasieki Murawskich plastry miodu z Pasieki...
  • ser turski Pobierz: ser turski ser turski
  • Pobierz:
  • szynka świąteczna z Pilawy Pobierz: szynka świąteczna z Pilawy szynka świąteczna z Pilawy
  • nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze Pobierz: nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze nowi członkowie Sieci...
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • zespół Pod Borem z Zawad Pobierz: zespół Pod Borem z Zawad zespół Pod Borem z Zawad
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • zespół Pod Borem z Zawad Pobierz: zespół Pod Borem z Zawad zespół Pod Borem z Zawad
  • Pobierz:

Pliki do pobrania

Rozmiar: 3973 kB, Liczba pobrań: 539
Rozmiar: 2215 kB, Liczba pobrań: 73
Rozmiar: 753 kB, Liczba pobrań: 74
Rozmiar: 422 kB, Liczba pobrań: 82
Rozmiar: 1069 kB, Liczba pobrań: 63
Rozmiar: 1162 kB, Liczba pobrań: 69
Rozmiar: 2250 kB, Liczba pobrań: 67
Rozmiar: 1839 kB, Liczba pobrań: 59
Rozmiar: 1436 kB, Liczba pobrań: 73
Rozmiar: 842 kB, Liczba pobrań: 67
Rozmiar: 2146 kB, Liczba pobrań: 64
Rozmiar: 989 kB, Liczba pobrań: 65
Rozmiar: 877 kB, Liczba pobrań: 74

Liczba wyświetleń: 914

powrót