Informacje prasowe

Informacja prasowa - Ruszyła kolejna edycja Lauru Marszałka

2016.01.08 14:05 , aktualizacja: 2016.01.08 14:12
Autor: , Wprowadzenie: Martyna Gadecka
logo Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego logo Lauru Marszałka...

Popularność produktów tradycyjnych rośnie z roku na rok nie tylko wśród konsumentów, ale też wśród producentów. Coraz częściej robiąc zakupy zwraca się uwagę nie tylko na wygląd, ale przede wszystkim na jakość i smak wybieranych potraw. Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru czy pierogi drożdżowe to zwycięskie produkty ubiegłorocznej edycji konkursu o Laur Marszałka. Jakie smakołyki zostaną wyróżnione w tym roku? Przekonamy się już niedługo. Właśnie ruszyła IX edycja konkursu.

 

– Popieramy rozwój naszej lokalnej produkcji, żywności opartej na zdrowych i ekologicznych surowcach, na starych tradycyjnych recepturach, na tym wielkim bogactwie dziedzictwa kulinarnego, którym charakteryzuje się Mazowsze. Zapraszam do wzięcia udziału w tym konkursie. Laur Marszałka wypromował już niejeden produkt – mówi marszałek Adam Struzik.

 

Do tej pory nagrodzono już ponad 100 producentów z Mazowsza. W ubiegłym roku Laur Marszałka zdobyły m.in. takie wyroby jak: staropolski sernik świąteczny, pasztet warzywny, miód wielokwiatowy „Wesoła Pszczółka”, a także boczek rolowany czy ser królewski wędzony.

 

Ci, którzy nie skorzystali jeszcze z szansy zaprezentowania swoich wyrobów, mogą to zrobić do 29 lutego br. Do tego czasu można przesyłać zgłoszenia. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Mazowieckiego pod linkiem http://mazowieckie.ksow.pl/news/entry/7341-ix-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztw.html i przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

 

Warto przypomnieć, że konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

 

Do wygrania są cenne nagrody rzeczowe. Ponadto laureaci będą mieć również możliwość zamieszczenia na swoich wyrobach logo konkursu.

 

Poniżej link do relacji z ubiegłorocznej gali konkursu o Laur Marszałka:

 

https://www.mazovia.pl/dla-mediow/informacje-prasowe/art,3469,tradycja-i-smaki-mazowsza-czyli-laur-marszalka-2014.html

 

 

 

 

Marta Milewska
Rzeczniczka Prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Pliki do pobrania

Liczba wyświetleń: 190

powrót