Informacje prasowe
Informacja prasowa - Tradycja i smaki Mazowsza, czyli Laur Marszałka 2014
2015.05.08 12:35 , aktualizacja: 2015.05.11 12:24
Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska
Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe – na samą myśl o nich leci ślinka. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście wczorajszej gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.
W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.
– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
Tegoroczni laureaci to:
Grupa A – PRODUCENCI INDYWIDUALNI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
PIEROGI DROŻDŻOWE |
MARIANNA PARZYCH powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło) |
Wyroby cukiernicze |
STAROPOLSKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY |
MARIA KOŁAKOWSKA powiat ciechanowski (gmina Opinogóra) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
WĘDZONA SŁONINA CHŁOPSKA |
WIESŁAW WIĘCH powiat wołomiński (gmina Kobyłka) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WYRÓŻNIENIE |
CHŁOPSKA PRZYZUCHA |
ELŻBIETA ŻEBROWSKA powiat ostrołęcki (gmina Myszyniec) |
Produkty mleczarskie |
KULECZKI Z KOZIEGO SERA |
SABINA MĄKA powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło) |
Produkty mleczarskie WYRÓŻNIENIE |
KOZI SER TWAROGOWY Z CEGŁOWA |
GRAŻYNA STELMACHOWSKA-KOWALSKA powiat miński (gmina Cegłów) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe |
CZARNA PORZECZKA Z CUKREM |
HENRYKA I STANISŁAW MYSZKA powiat makowski (gmina Karniewo) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe WYRÓŻNIENIE |
PASZTET WARZYWNY |
STOWARZYSZENIE INICJATYW SPOŁECZNYCH W OBLINIE powiat garwoliński (gmina Maciejowice) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe WYRÓŻNIENIE |
GRUSZKI W SYROPIE |
MAŁGORZATA WOJEWÓDZKA powiat sokołowski (gmina Sokołów Podlaski) |
Miody |
MIÓD WIELOKWIATOWY „WESOŁA PSZCZÓŁKA” |
JANUSZ AMBROZIAK powiat ostrowski (gmina Ostrów Mazowiecka) |
Napoje |
MIÓD PITNY TRÓJNIAK DOMOWY |
MIROSŁAW PĘDZICH powiat ostrowski (Ostrów Mazowiecka) |
Grupa B – PRZEDSIĘBIORCY |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
CHLEB BEZPSZENICZNY 10 ZIAREN ŻYCIA |
P.P.U.H. ER ROBERT JASIŃSKI ul. Jaśminowa 118, 05-300 Budy Janowskie powiat miński |
Wyroby cukiernicze |
BEZOWO-AJERKONIAKOWY ZAWRÓT GŁOWY |
ZAKŁAD CIASTKARSKO-PIEKARNICZY „SYLWIA” Czyżówka 28, 26-806 Stara Błotnica powiat białobrzeski |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
BOCZEK ROLOWANY |
WYROBY MIĘSNE-REGIONALNE MAŁGORZATA KWIATKOWSKA Wólka Kikolska 14, 05-180 Pomiechówek powiat nowodworski |
Produkty mleczarskie |
SER KRÓLEWSKI WĘDZONY plastry 135 g. (opakowanie BAG) |
OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIERPCU ul. Żeromskiego 2A, 09-200 Sierpc |
Produkty mleczarskie WYRÓŻNIENIE |
MASŁO TURSKIE |
TURSKA DOLINA MINI MLECZARNIA – ELŻBIETA I TOMASZ RACHOCCY Turza Mała 56, Lipowiec Kościelny powiat mławski |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego |
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU |
KROKUS PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW CZESŁAW CARYK Pająków 25 B, 26-704 Przyłęk powiat zwoleński |
Miody |
MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ JODŁOWEJ |
PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI Wola Wacławska 24A, 26-625 Wolanów powiat radomski |
Napoje |
NATURALNY SOK JABŁKOWY |
SAD NA ZAPIECKACH Zapiecki 5, 05-180 Pomiechówek powiat nowodworski |
Napoje WYRÓŻNIENIE |
NALEWKA SZEPTUCHY – Z KWIATU CZARNEGO BZU |
NALEWKARNIA LONGINUS R. DZILIŃSKI, RAFAŁ DZILIŃSKI Z CIECHANOWA Ul. Leśna 52, 06-400 Ciechanów powiat ciechanowski |
Rzeczniczka prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail biuro.prasowe@mazovia.pl
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1653
powrót