Informacje prasowe
Informacja prasowa - Znów smacznie i tradycyjnie
2013.04.17 14:00 , aktualizacja: 2013.04.23 13:01
Autor: , Wprowadzenie: Martyna Pierzchała
Już po raz szósty mazowieccy producenci tradycyjnej żywności walczyli o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów są m.in. sójka mazowiecka, tradycyjny salceson wizytowy, ale zdecydowanie przeważają różnego rodzaju słodkości. Nagrodę otrzymały też dwa napoje – oba alkoholowe: cydr Ignaców oraz krupnik kurpiowski.
– Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw – powiedział marszałek Adam Struzik. – Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa.
Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach Mazowsza ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne – nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.
W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, a także osoby fizyczne).
W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne / produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne / produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.
Tegoroczni laureaci to:
Grupa A – PRODUCENCI INDYWIDUALNI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
SÓJKA MAZOWIECKA |
ANNA KOTUNIAK, PODCIERNIE, GMINA CEGŁÓW, POWIAT MIŃSKI |
Wyroby cukiernicze |
TORT MARENGOWY (BEZOWY) |
JOLANTA WOŁYNIK, LEGIONOWO, POWIAT LEGIONOWSKI |
Wyroby cukiernicze WYRÓŻNIENIE |
TRADYCYJNE PĄCZKI RODZINNE |
ANNA WOJCIECHOWSKA, GMINA GZY, POWIAT PUŁTUSKI |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
PSTRĄG NADBUŻAŃSKI WĘDZONY |
ANDRZEJ SOSIŃSKI, OŁTARZE-GOŁACZE, GMINA NUR, POWIAT OSTROWSKI |
Produkty mleczarskie |
SER MOCEK Z MLEKA KROWY POLSKIEJ CZERWONEJ |
ANITA MIERZEJEWSKA, WIŚNIEWO, POWIAT OSTROWSKI |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe |
CZOSNEK LATOWICKI MARYNOWANY |
GRZEGORZ ODALSKI, STRACHOMIN, GMINA LATOWICZ, POWIAT MIŃSKI |
Miody |
MIÓD LIPCOWY |
MIROSŁAW PĘDZICH, OSTRÓW MAZOWIECKA, POWIAT OSTROWSKI |
Napoje |
KRUPNIK KURPIOWSKI |
ANDRZEJ KALISZEWSKI, BIAŁOBIEL, GMINA LELIS, POWIAT OSTROŁĘCKI |
Grupa B – PRZEDSIĘBIORCY |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI |
PIEKARNIA BALDWIN JASTRZĘBSKI MAŃKOWSKI SPÓŁKA JAWNA,GMINA SKÓRZEC, POWIAT SIEDLECKI
|
Wyroby cukiernicze |
CIASTECZKA ZBOŻOWE CRUNCHY „FLORENTYNKI |
ZAKŁADY SPOŻYWCZE MALWA, BLICHOWO, GMINA BULKOWO, POWIAT PŁOCKI |
Wyroby cukiernicze WYRÓŻNIENIE |
KRUCHA RURKA Z KAJMAKIEM I ŚMIETANĄ |
CUKIERNIA MAŁGOSIA, RADZYMIN, POWIAT WOŁOMIŃSKI |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
SALCESON WIZYTOWY |
WOJCIECH PYSIAK DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA LOKALNA I OGRANICZONA, ZDZIECHÓW, GMINA ZAKRZEW, POWIAT RADOMSKI |
Produkty mleczarskie |
TWARÓG PÓŁTŁUSTY |
OKREGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA SIEDLCE SIEDLCE, POWIAT SIEDLECKI |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego |
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO |
GOSPODARSTWO PRODUKCYJNO HANDLOWO USŁUGOWE „KOWALSKI”, WINNIKI, GMINA NASIELSK, POWIAT NOWODWORSKI |
Miody |
MIÓD PSZCZELI LIPOWY |
PACHNICZÓWKA Sp. z o. o.GMINA GRĘBKÓW, POWIAT WĘGROWSKI |
Napoje |
CYDR IGNACÓW |
CYDR TOMASZ POROWSKI, MARCIN HERMANOWICZ, IGNACÓW, GMINA BŁĘDÓW, POWIAT GRÓJECKI |
Aby móc ubiegać się o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, trzeba było przedstawić żywność, której produkcja jest powtarzalna. Poza tym należało udokumentować swoją działalność podsiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
wz. Rzecznika Prasowego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl
- Chleb śródziemnomorski -...
- Ciasteczka zbożowe crunchy...
- Cydr Ignaców - Cydr Tomasz...
- Czosnek latowicki...
- Krucha rurka z kremem -...
- Krupnik kurpiowski -...
- Miód lipcowy - Mirosław...
- Miód pszczeli lipowy -...
- Olej rzepakowy -...
- Pstrąg nadbużański -...
- Salceson wizytowy -...
- Ser Mocek - Anita...
- Sójka mazowiecka - Anna...
- Tort marengowy - Jolanta...
- Twaróg półtłusty - Okręgowa...
- Andrzej Kaliszewski z żoną...
- Grzegorz Odalski z żoną -...
- Stoisko przedsiębiorstwa...
- Zakłady spożywcze Malwa
- pani Anna Wojciechowska -...
- Okręgowa Spółdzielnia...
- Cukiernia Małgosia -...
- występ zespołu OSP Gozdowo
- Mirosław Pędzich -...
- Anita Mierzejewska -...
- Anna Wojciechowska -...
- Anna Kotuniak - nagrodzona...
- Andrzej Sosiński -...
- Piekarnia Baldwin...
- Pachniczówka Sp. z o.o.
- Jolanta Wołynik -...
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1236
powrót