Informacje prasowe
Informacja prasowa - Najlepiej znają smak ekologicznej żywności
2011.06.16 13:10 , aktualizacja: 2011.06.16 13:23
Autor: , Wprowadzenie: Irmina Szymska
Uczniowie z Karczewa, Radomia, Janowa, Różana, Kobyłki oraz Piastowa to laureaci tegorocznej edycji konkursu, organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, pt. „Smak ekologicznej żywności”. Wykazali się największą wiedzą na temat ekologii i ekologicznej żywności. W nagrodę otrzymali dyplomy i odtwarzacze mp4.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem dzieci i młodzieży. Skierowany był do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjów. Do urzędu wpłynęło 116 zgłoszeń – aż 81 szkół podstawowych oraz 35 gimnazjów wyraziło chęć uczestniczenia w rywalizacji. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą na temat ekologii i ekologicznej żywności w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim.
Pierwszy etap przeprowadzony został przez zgłoszone do konkursu placówki. Uczniowie musieli odpowiedzieć na 30 pytań testowych oraz 3 opisowe, a także rozwiązać test wiedzy z zakresu rolnictwa i produktu ekologicznego.
Do drugiego wojewódzkiego etapu, którego finał odbył się 15 czerwca w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, zakwalifikowało się 40 szkół podstawowych i 26 gimnazjów. Wyłoniono 6 laureatów:
Szkoły Podstawowe:
I miejsce Oliwia Mazurek – Szkoła Podstawowa nr 2 im. Bohaterów Westerplatte
w Karczewie;
II miejsce Wojciech Gujski – Szkoła Podstawowa im. ks. A. Tyszki w Janowie;
III miejsce Ewa Nowak – Zespół Szkół Publicznych nr 3 im. Karola Wojtyły w Kobyłce.
Gimnazja:
I miejsce Karol Pacyna – Publiczne Gimnazjum nr 6 w Radomiu;
II miejsce Kacper Żerański – Publiczne Gimnazjum im. Obrońców Różana;
III miejsce Karolina Dębowska – Gimnazjum nr 1 im. Z. Gęsickiego-Juno w Piastowie.
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 585
powrót