Informacje prasowe
Informacja prasowa - Najlepsze mazowieckie smakołyki 2010 roku wybrane!
2011.03.11 10:15 , aktualizacja: 2011.03.16 13:18
Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak
Chleb życia, ciasto marchewkowe Dajany, udziec z sarny pieczony w winie, półgęsek staropolski, pierzaga z propolisem w miodzie spadziowym, zurażyna kurpśoska, likier jajeczny radziwiłłowski to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w czwartej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 77 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 77 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz likiery.
– Bogata tradycja kulinarna i produkty doskonałej jakości to wizytówka naszego regionu. Właśnie dlatego co roku nagradzamy i promujemy najlepszych mazowieckich producentów. Dzięki temu konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu – podkreślił marszałek Adam Struzik.
– Zdrowa i tradycyjna żywność staje się coraz bardziej popularna, a konsumenci coraz chętnie sięgają po te produkty. Konkurs Laur Marszałka pokazuje, że Mazowsze jest zagłębiem zdrowej, smacznej i tradycyjnej żywności – dodaje Janina Ewa Orzełowska, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim m.in.: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze wędliny oraz przetwory mięsne, produkty mleczarskie, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.
W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.
Lista laureatów znajduje się w załączniku.
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 468
powrót