Informacje prasowe

Informacja prasowa - Mazurek Chopina przysmakiem 2009 roku!

2010.03.25 00:00

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

Mazurek Chopina, „Krzepiak”, udziec indyczy pieczony po szydłowiecku, maliny z rumem, nalewka z derenia to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w trzeciej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 82 zgłoszonych przysmaków wybrano 12 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 25 marca br. w Warszawie.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 82 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także sery – twarogowe, żółte, typu mozarella, dojrzewające. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz piwa.

Mazowsze ma bogatą tradycję kulinarną, obfituje też w produkty doskonałej jakości. Warto z tego korzystać i promować zdrowe mazowieckie przysmaki – podkreśla marszałek Adam Struzik. – Dzięki konkursowi konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim następujące produkty: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Lista laureatów konkursu oraz opisy produktów znajdują się w załączniku.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego

Pliki do pobrania

Rozmiar: 101 kB, Liczba pobrań: 211, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 107 kB, Liczba pobrań: 299, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 2230 kB, Liczba pobrań: 187, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1913 kB, Liczba pobrań: 417, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2201 kB, Liczba pobrań: 225, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 3255 kB, Liczba pobrań: 186, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 4074 kB, Liczba pobrań: 256, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 3739 kB, Liczba pobrań: 275, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1192 kB, Liczba pobrań: 355, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2339 kB, Liczba pobrań: 185, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 3593 kB, Liczba pobrań: 269, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2483 kB, Liczba pobrań: 294, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2514 kB, Liczba pobrań: 253, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 3449 kB, Liczba pobrań: 256, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 3219 kB, Liczba pobrań: 192, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2853 kB, Liczba pobrań: 250, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1155 kB, Liczba pobrań: 291, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1652 kB, Liczba pobrań: 261, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2928 kB, Liczba pobrań: 212, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2050 kB, Liczba pobrań: 399, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2445 kB, Liczba pobrań: 269, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2517 kB, Liczba pobrań: 261, Plik graficzny (JPG)

Liczba wyświetleń: 1212

powrót