Informacje prasowe

KOMUNIKAT PRASOWY - II edycja konkursu o Laur Marszałka za Najlepszy Produkt Żywnościowy na Mazowszu

2008.10.13 00:00 , aktualizacja: 2010.05.17 09:54

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator

Najsmaczniejsze i najzdrowsze wyroby piekarnicze, cukiernicze, wędliny, sery, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje, mogą stanąć do konkursu o Laur Marszałka za Najlepszy Produkt Żywnościowy na Mazowszu. Zgłoszenia można przesyłać do 31 grudnia 2008.

Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych, a także tradycyjnych produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Konkurs ma za zadanie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

W konkursie przewidziano dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. W obu kategoriach oceniane będą: wyroby piekarnicze i cukiernicze, wyroby mączne, wędliny, przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny mogą wziąć udział produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytworzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.

Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie nie tylko firmom komercyjnym, ale także organizacjom zajmującym się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takim jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp. Produkty biorące udział w konkursie powinny być wytwarzane w ilościach handlowych.

Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 31 grudnia 2008 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 1 marca 2009 roku, a uroczyste wręczenie nagród – na przełomie marca i kwietnia 2009 roku.

Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego www.mazovia.pl w dziale komunikaty/ogłoszenia.

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich: Anna Wielowieyska, tel.: (22) 59 79 379 i Krzysztof Zaniewski, tel.: (22) 59 79 660.

Biuro Prasowe

Urząd Marszałkowski

Województwa Mazowieckiego

Liczba wyświetleń: 647

powrót