Informacje prasowe
Komunikat - Mazurek Chopina przysmakiem 2009 roku!
2010.03.09 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Hanna Maliszewska
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 82 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także sery – twarogowe, żółte, typu mozarella, dojrzewające. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz piwa.
– Mazowsze ma bogatą tradycję kulinarną, obfituje też w produkty doskonałej jakości. Warto z tego korzystać i promować zdrowe mazowieckie przysmaki – podkreśla marszałek Adam Struzik. – Dzięki konkursowi konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim następujące produkty: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.
W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.
Lista laureatów znajduje się w załączniku.
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 351
powrót