Informacje prasowe

Komunikat - Mazurek Chopina przysmakiem 2009 roku!

2010.03.09 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Hanna Maliszewska

Mazurek Chopina, „Krzepiak”, udziec indyczy pieczony po szydłowiecku, maliny z rumem, nalewka z derenia to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w trzeciej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 82 zgłoszonych przysmaków wybrano 12 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 25 marca br.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 82 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także sery – twarogowe, żółte, typu mozarella, dojrzewające. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz piwa.

Mazowsze ma bogatą tradycję kulinarną, obfituje też w produkty doskonałej jakości. Warto z tego korzystać i promować zdrowe mazowieckie przysmaki – podkreśla marszałek Adam Struzik. – Dzięki konkursowi konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim następujące produkty: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Lista laureatów znajduje się w załączniku.

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski
Województwa Mazowieckiego

Pliki do pobrania

Rozmiar: 235 kB, Liczba pobrań: 190, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 351

powrót