Aktualności

Rok zdrowia roślin

2020.01.28 14:25 , aktualizacja: 2020.01.28 14:48

Autor: Agnieszka Stabińska, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

mała sadzonka rośliny trzymana na dłoni źródło: pixabay.com

Rok 2020, zgodnie z rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Organizacji Narodów Zjednoczonych, jest obchodzony jako Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. Hasło przewodnie inicjatywy brzmi „Chroniąc rośliny, chronisz życie”.

 

Instytucje i organizacje koncentrować się będą w tym roku przede wszystkim na zapobieganiu rozprzestrzeniania się szkodników i chorób roślin powodujących spustoszenie w środowisku naturalnym. Jak podaje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, każdego roku aż 40 proc. światowych plonów ulega zniszczeniu przez organizmy szkodliwe dla roślin. Straty powodowane przez choroby roślin w gospodarce światowej szacowane są na około 220 mld dolarów rocznie, a przez szkodniki inwazyjne – około 70 mld dolarów[1]. Dlatego tak ważne jest podnoszenie wśród mieszkańców całego świata poziomu świadomości na temat znaczenia zdrowia roślin.

 

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych zorganizował dwudniową regionalną konferencję metodyczną w Ołtarzewie (pow. warszawski zachodni) z udziałem przedstawicieli instytucji naukowo-badawczych, samorządu oraz środowisk branżowych. Spotkanie wpisuje się w cykl wydarzeń organizowanych na terenie całej Polski promujących tematykę zdrowia roślin oraz ich znaczenia dla ekosystemu i naszego życia.

 

Marszałek Adam Struzik podczas otwarcia wydarzenia mówił m.in. o wyjątkowym potencjale województwa mazowieckiego, zróżnicowanej produkcji rolnej i produktach tradycyjnych wytwarzanych w regionie. Podkreślił, że Mazowsze wyróżnia się na tle Polski, jak i reszty Europy Środkowej zarówno pod względem tempa wzrostu, jak i osiągniętego poziomu rozwoju. W dalszej części dyskusji rozmawiano m.in. o idei i oczekiwaniach wobec Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin, najnowszych zmianach w realizacji programu „Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe”, znaczeniu gospodarczym roślin strączkowych, ze szczególnym uwzględnieniem soi oraz hodowli odpornościowej odmian roślin uprawnych.

 

 

Liczba wyświetleń: 358

powrót