Aktualności

"Mazowsze pachnące owocami" w Spale

2019.09.16 15:20 , aktualizacja: 2019.09.16 23:10

Autor: Marcin Cebula (RW), Wprowadzenie: Jerzy Lipka-Wołowski

  • W konkursie na...
  • Wystrój i dekoracja stoiska...
  • Województwo mazowieckie...
  • Kurpiowski Zespół „Pod...
  • Goście mogli skosztować...

W miniony weekend 14 i 15 września odbyły się Dożynki Prezydenckie w Spale. Dożynkom towarzyszyło Miasteczko Regionów, w którym stoiska prezentowały wszystkie województwa, w tym województwo mazowieckie. Współorganizatorem i gospodarzem stoiska wystawienniczego Mazowsza był Samorząd Województwa Mazowieckiego wraz ze Stowarzyszeniem Made in Bończa.

 

Stoisko Mazowsza odwiedziło wielu uczestników uroczystości dożynkowych, rolników i mieszkańców okolicznych miejscowości. Wystrój i dekoracja stoiska przygotowane zostały pod hasłem „Mazowsze pachnące owocami”. Goście mogli skosztować specjałów przygotowanych przez panie ze Stowarzyszenia „Made in Bończa” i Koła Gospodyń Wiejskich w Bończy. Wśród nich m. in. pierogów z jabłkami, musztardy jabłkowej, suszonych jabłek oraz soku tłoczonego z jabłek.

 

W konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta RP, Mazowsze reprezentował wieniec z Helenowa (gmina Wiśniew, powiat siedlecki).

 

Dla wszystkich odwiedzających dostępny był Gościniec Prezydencki, a także Kiermasz „Jakość i Tradycja”. Wśród wielu atrakcji nie mogło zabraknąć występów zespołów ludowych. Województwo mazowieckie reprezentował Kurpiowski Zespół „Pod Borem” z Zawad, który wystąpił na Małej Scenie w Miasteczku Regionów. Następnie przeniósł się ze swoimi występami na stoisko Mazowsza. Przyciągnął wielu słuchaczy i oglądających, którzy nagrodzili popisy artystów gromkimi brawami.

Liczba wyświetleń: 365

powrót